Mitsuteru Ueshiba

Izvor: Wikipedija
Mitsuteru Ueshiba
植芝 充央
Mitsuteru Ueshiba

waka-sensei
6. Hombu dojo-cho
trajanje službe
2012. – trenutačno
Prethodnik  Moriteru Ueshiba
Rođenje 27. lipnja 1981., Tokyo
Zanimanje majstor borilačkih vještina

Mitsuteru Ueshiba (植芝 充央; Tokyo, 27. lipnja 1981.) je waka-sensei. Praunuk je utemeljitelja aikida, Moriheija Ueshibe.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mitsuteru Ueshiba, Budimpešta 2019.

Mitsuteru Ueshiba je rođen 1981. godine u Tokyu. Aikido je započeo vježbati od dobi od tri godine, pod nadzorom svoga djeda Kisshomarua. Nakon što je u ožujku 2006. godine diplomirao na Sveučilištu Toyo, postao je član osoblja Aikikai zaklade. Travnja 2010. godine je imenovan za dojo-cho (upravnik) Iwama dojoa, koji se nalazi u prefekturi Ibaraki. Godine 2012. imenovan je za vršitelja dužnosti Hombu dojo-cho, da bi 2015. godine bio unaprijeđen u Hombu dojo-cho.

Trenutno predaje uglavnom u Hombu Dojou. Također podučava aikido na sveučilištima i u aikido klubovima na sveučilištima. Pored uobičajenog podučavanja, mnoge organizacije ga pozivaju na domaće i međunarodne obljetnice aikida.[1] Godine 2010. prvi put je posjetio Rusiju, učestvovao i održao majstorsku klasu na Međunarodnom festivalu aikida u Moskvi, a 2013. bio je veleposlanik na svjetskim igrama borilačkih vještina koje su održane u Sankt Peterburgu.

Mitsuteru Ueshiba je poznat pod naslovom Waka-Sensei (若先生). Ovaj izraz primjenjivan je i na Moriteru Ueshibu kada je drugi doshu Kisshomaru Ueshiba još uvijek bio živ. Doslovno, Waka znači mlad. Međutim, u ovom se slučaju izraz Waka odnosi na nasljednika (後継者), osobu koja će nastaviti voditi aikido nakon smrti doshua (u ovom slučaju on će biti sljedeći doshu).[2]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • An Introduction to Aikido Mastering the Basics Through Proper Training (2019.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mitsuteru Ueshiba, Ueshiba Vilnius 2018.
  2. Mitsuteru Ueshiba, Aikido FAQ.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Prethodi: Hombu dojo-cho
2012.
Slijedi:
Moriteru Ueshiba '