Mobilni uređaj

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

IPad i iPhone

Mobilni uređaj je računalni uređaj, dovoljno malen da se može držati i upravljati rukom. Najčešće imaju LCD ili OLED zaslone osjetljive na dodir, koji su pogodni za upravljanje uređajima. Mnogi uređaji ove vrste imaju mogućnost spajanja na internet, kao i povezivanje s drugim uređajima u okruženju putem Bluetootha ili Wi-Fija. Mobilni uređaji obično imaju kameru, kao i mogućnost primanja ili slanja telefonskih poziva, igranja video igri, korištenja usluga GPS-a itd.

Za napajanje koristi se litijska baterija, a za te se uređaje koriste posebni operativni sustavi i mobilne aplikacije. Mobilni uređaji imaju mogućnost biometrijske provjere autentičnosti, poput prepoznavanja lica ili otiska prsta. Prvi pametni telefoni počeli su se razvijati u kasnim 2000-ima. Već 2010-ih značajno je povećana njihova funkcionalnost dodavanjem raznih senzora, poput akcelerometra, magnetometra i žiroskopa, kojima se postigla orijentacija i detekcija pokreta.

Veličine mobilnih uređaja variraju, ali najpopularniji su oni džepne veličine koji se mogu držati u jednoj ruci. Glavni proizvođači mobilnih uređaja su: Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Sony, HTC, Motorola i Nokia.

Najčešća veličina mobilnog računalnog uređaja je džepna, ali postoje i druge veličine za mobilne uređaje. Mark Weiser spomenuo je veličine uređaja kao što su kartice, blokovi i ploče[1], gdje su kartice definirane kao popratni uređaji ili nosivi potrošni materijal veličine centimetra, a pametni telefoni i tableti definirani su kao ručni uređaji veličine decimetara. Mikro elektromehanički sustavi (MEMS) u rasponu su od nanometara do milimetara.

Iako se mobilnost često smatra sinonimom za bežično povezivanje, ovi pojmovi su različiti. Ne mora svaki mrežni pristup mobilnih korisnika, aplikacija i uređaja biti preko bežičnih mreža i obrnuto. Uređaji za bežični pristup mogu biti statični, a mobilni korisnici mogu se kretati između žičanih i bežičnih pristupnih točaka, poput internetskih kafića.[2] Neki se mobilni uređaji mogu koristiti kao mobilni internetski uređaji za pristup internetu u pokretu, a mnoge značajke telefona ili aplikacije i dalje rade čak i bez povezanosti na internet.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Postoje mnoge vrste mobilnih uređaja, a neki od njih su:

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Markoff, John (1999-05-01). „Mark Weiser, a Leading Computer Visionary, Dies at 46”. The New York Times (na jeziku: engleski). ISSN 0362-4331 Preuzeto 25. lipnja 2023
  2. Poslad, Stefan (2009). Ubiquitous Computing Smart Devices, Smart Environments and Smart Interaction. Wiley. ISBN 978-0-470-03560-3.