Mogadiška katedrala

Izvor: Wikipedija
Fotografski snimak katedrale s početka građanskog rata.

Mogadiška katedrala bila je katolička crkva s naslovom katedrale i prvostolnica Mogadiške biskupije. Izgrađena je 1928. na poticaj talijanskih kolonijalnih vlasti, a 2008. srušili su je muslimanski radikali u jeku Somalijskog građanskog rata. Bila je izgrađena u stilu normanske gotike. Prije uništenja bila je jedina crkvena građevina u Somaliji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kolonijalne vlasti Talijanske Somalije dale su izgraditi crkvu po uzoru na katedralu i baziliku u sicijlskom gradu Cefalùu. Ubrzo nakon izgradnje, kao jedina crkva u Mogadiškoj biskupiji postala je biskupska prijestolnica i stekla naslov katedrale. Talijani su je nazivali Cattedrale di Mogadiscio.

Mogadiški biskup Salvatore Colombo, ujedno i posljednji biskup te biskupije, ubijen je u njoj tijekom misnog slavlja 1989. godine.[1] Nakon 1991. katedrala se više nije koristila u svrhu bogoslužja, jer je 90% zdanja bilo uništeno u bombardiranju.[2] Potpuno je uništena u napadu Al-Kaide u listopadu 2008. godine. Mnogi su to u svjetskoj javnosti protumačili simboličnom propasti vjerskih sloboda u Somaliji.[3]

Prema izvještaju BBC-ija iz 2012. godine, na ruševinama katedrala nekolicina građana izgradila je improvizirane nastambe. Dvorište crkve pretvoreno je u parkiralište, a same ruševine postala su svojevrsna turistička znamenitost, dok su slike ruševina postale simbolom razaranja Somalijskog građanskog rata. U izvještaju se i navodi kako je u razaranju djelomično očuvan bezglavi kip svetog Franje Asiškog, imenjaka i uzora tadašnjega pape Franje.[4]

Vrela[uredi | uredi kôd]

  1. Rimokatolička misija Somalija (engl.) Misionari ubijeni u Somaliji: biskup Pietro Salvatore Colombo O.F.M., rcmsomalia.blogspot.hr, 21. kolovoza 2013. (pristupljeno 24. kolovoza 2017.)
  2. Google knjige (engl.) Citat iz knjige Vacation Goose Travel Guide: Mogadishu, Somalia Francisa Morgana, Soffer Publishing, books.google.hr (pristupljeno 24. kolovoza 2017.)
  3. Il Gironale (tal.) Fausto Biloslavo, Somalia, Al Qaida distrugge anche l’ultima chiesa, www.ilgiornale.it, 3. listopada 2008. (pristupljeno 24. kolovoza 2017.)
  4. BBC (engl.) Mary Harper, Somalia's graveyard of grand and beautiful buildings, www.bbc.com, 4. kolovoza 2012. (pristupljeno 24. kolovoza 2017.)