Moriceova linija

Izvor: Wikipedija
Zemljovid Moriceove linije

Moriceova linija (fra. ligne Morice) je bila obrambena crta koju je Francuska postavila na granici prema Tunisu[1] i Maroku za vrijeme alžirskog rata za neovisnost. Ime je dobila prema ondašnjem francuskom ministru obrane Andréu Moriceu.[1] Sagrađena je od 1957. godine. Protezala se u duljini od 460 km na tuniškoj granici i 700 km na maročkoj granici.

Krajem te 1957. godine francusko je zapovjedništvo primijenilo novu strategiju borbe protiv ustanika. Alžir je podijeljen na više područja pod vojnim zapovjedništvom tzv. quadrillage, te je stavljen naglasak na sprječavanje infiltracija militanata iz Tunisa i Maroka.[1] Sljedeće je godine francuska vojska umjesto isključivo statične obrane pribjegla mobilnim operacijama protiv gerilskih uporišta. Nova je metoda polučila odlične rezultate te je velik dio ustaničkih uporišta uništen.[1]

Godine 1959. udvostručena je obrambenom crtom zvanom Challeova linija. Minska polja iz tog razdoblja su ostala do dan-danas nerazminirana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Protukolonijalni ratoviArhivirana inačica izvorne stranice od 15. prosinca 2014. (Wayback Machine) Hrvoje Barberić: Alžir 1954. - 1962. (II. dio)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.