Nikolaus von Endres

Izvor: Wikipedija
Nikolaus von Endres
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. listopada 1862.
Mjesto rođenja Würzburg, Bavarska
Datum smrti 23. rujna 1938.
Mjesto smrti München, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Nikolaus Ritter von Endres
Supruga Maria Thieme
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1881.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Druga bitka u Champagni
Bitka na Sommi
Bitka za Passchendaele
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 5. bavarska divizija
I. bavarski korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Nikolaus Ritter von Endres (Würzburg, 25. listopada 1862.München, 23. rujna 1938.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 5. bavarskom divizijom i I. bavarskim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Nikolaus von Endres je rođen 25. listopada 1862. u Würzburgu. Sin je Philippa Endresa i Anne Endres rođene Schmidt. Nakon završetka gimnazije, u listopadu 1881. stupa u bavarsku vojsku služeći u 1. kraljevskoj bavarskoj pješačkoj pukovniji u Münchenu. U navedenoj pukovniji služi do ožujka 1887. kada je premješten u 8. kraljevsku bavarsku pješačku pukovniju "Grossherzog Friedrich II. von Baden" koja se nalazila u Metzu. Od siječnja 1889. pohađa Bavarsku vojnu akademiju, dok je u lipnju 1892. promaknut u čin poručnika. Od rujna 1893. nalazi se na službi u 7. kraljevskoj bavarskoj pješačkoj brigadi u Würzburgu gdje obnaša dužnost pobočnika. Tijekom navedene službe, u studenom 1897., je unaprijeđen u čin satnika. Potom od srpnja 1900. služi u stožeru Guvernementa Ingolstadt gdje službuje godinu dana, do 1901. kada je premješten u 2. kraljevsku bavarsku pješačku pukovniju "Kronprinz" gdje zapovijeda satnijom. Od iduće 1902. godine nalazi se na službi u stožeru 1. kraljevske bavarske pješačke divizije. Tijekom navedene službe u, rujnu 1904., promaknut je u čin bojnika, nakon čega je u studenom te iste godine premješten u 5. kraljevsku bavarsku pješačku pukovniju "Grossherzog Ernst Ludwig von Hessen".

U stožeru 5. kraljevske bavarske pješačke pukovnije Endres se nalazi do 1906. od kada služi u stožeru 1. kraljevskog bavarskog korpusa u Münchenu. U rujnu 1907. unaprijeđen je u čin potpukovnika, da bi u srpnju iduće, 1908. godine, bio imenovan načelnikom stožera I. kraljevskog bavarskog korpusa. Nakon toga, u ožujku 1910., promaknut je u čin pukovnika, da bi u listopadu te iste godine postao zapovjednikom 1. kraljevske bavarske pješačke pukovnije "König". U travnju 1912. imenovan je ravnateljem Bavarske ratne, topničke i inženjerijske škole u Münchenu zamijenivši na tom mjestu Alberta von Schocha. Potom je u siječnju 1913. promaknut u čin general bojnika, a te iste godine imenovan je i zapovjednikom 2. kraljevske bavarske pješačke brigade na čijem čelu se nalazi i na početku Prvog svjetskog rata. Početkom 1914. dobiva plemićku titulu viteza

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 2. kraljevska bavarska pješačka brigada nalazila se u sastavu 6. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao bavarski princ Rupprecht. U ožujku 1915. 2. kraljevska bavarska pješačka brigada kojom je zapovijedao Endres je reorganizacijom preimenovana u 1. kraljevsku bavarsku pješačku brigadu, da bi mjesec dana poslije, u travnju, Endres bio imenovan zapovjednikom 5. kraljevske bavarske pješačke divizije kojom je do tada zapovijedao Albert von Schoch. U svibnju je promaknut u čin general poručnika. Tijekom jeseni 1915. Endres s 5. bavarskom divizijom sudjeluje u Drugoj bitci u Champagni, dok tijekom 1916. sudjeluje u Bitci na Sommi. Nakon toga tijekom 1917. divizija sudjeluje u Bitci kod Arrasa u travnju, te na jesen u Bitci za Passchendaele.

U ožujku 1918. Endres s 5. bavarskom divizijom koja se nalazila u sastavu 17. armije sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi. Nakon uspješnog napada u Operaciji Michael Endres je 17. travnja 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite. U lipnju imenovan je zapovjednikom I. bavarskog korpusa kojim je do tada zapovijedao Oskar von Xylander. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u borbama na Hindenburgovoj liniji, te bezuspješnom zaustavljanju Ofenzive od 100 dana.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Endres je 19. ožujka 1919. umirovljen. Istodobno je promaknut u počasni čin generala pješaštva. Preminuo je 23. rujna 1938. godine u 76. godini života u Münchenu. Od svibnja 1898. je bio oženjen s Mariom Thieme s kojom je imao jednog sina i jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Nikolaus von Endres na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Nikolaus von Endres na stranici Deutsche-kriegsgeschichte.de