Operacija Biting

Izvor: Wikipedija
Operacija Biting
sukob: Drugi svjetski rat

Bruneval tijekom izviđanja u prosincu 1941.
Vrijeme 27. - 28. veljače 1942.
Mjesto Rt Antifer, okolica Brunevala, Francuska
Ishod Britanska pobjeda
Sukobljene strane
Ujedinjeno Kraljevstvo Treći Reich
Zapovjednici
John Frost Nepoznato
Postrojbe
2. padobranska bojna
1. zračna divizija
Nepoznato
Jačina
120 vojnika
1 eskadrila transportera RAF-a
pomoćno polovilo Kraljevske ratne mornarice
~130 vojnika
Gubitci
2 ubijena
6 ranjenih
6 zarobljenih
5 ubijena
2 ranjena
2 zarobljena
3 nestala
 

Operacija Biting ili Prepad na Bruneval je vojna operacija kojom je britanski Stožer kombiniranih operacija (Combined Operations) udario na njemačku radarsku stanicu kod Brunevala u sjevernoj Francuskoj. Operacija se odvila tijekom noći s 27. na 28. veljače 1942.

Pripreme[uredi | uredi kôd]

Početkom prosinca 1941. Britanci su aeroforo-izviđanjem utvrdili da se na rtu Antifer nalazi najmodernija njemačka radarska stanica za otkrivanje zrakoplova, upravo kraj sela Bruneval, na ravnom vrhu strme stijene. Oko same stanice i na malom pješčanom žalu, udaljenom nekih 500 m JZ izgrađeno je oko 15 strojničkih gnijezda i bunkera, a pješčano žalo bilo je opasano bodljikavom žicom. Stanicu je stalno branilo stražarsko odjeljenje (oko 20 vojnika), a satnija kojoj je bila povjerena obrana bila je udaljena više od 10 km.

Tijek operacije[uredi | uredi kôd]

Poslije brižljive pripreme Stožera kombiniranih operacija, noću 27. na 28. veljače 1942. izvršen je prepad na stanicu. Točno u ponoć s oko 100 m spuštena je satnija od 120 padobranaca. U strojničkim gnijezdima nije bilo nikoga, pa su se padobranci nesmetano spustili i okupili. U sastavu padobranske satnije nalazilo se odjeljenje inženjeraca i stručnjak za radar. Podijeljena u 3 udarne grupe, satnija je brzo savladala otpor stražara, zauzela pješčano žalo, za desetak minuta skinula glavne dijelove radara, a ostatak razorila. U međuvremenu su na žalo stigli desantno-jurišni čamci prevezeni brodom preko La Manchea u pratnji motornih topovnjača. Vodeći borbu prilikom povlačenja, padobranci su se uspjeli sa zapljenjenim materijalom ukrcati i povući uz neznatne gubitke.

Snažan zračni napad na obalne ciljeve nešto više na sjeveru, poslužio je kao diverzija i odvuklo je Luftwaffe od mjesta stvarne akcije. Njemačka satnija kojoj je bio povjeren ovaj odsjek nalazila se na borbenoj vježbi u blizini radarske stanice ali njen zapovjednik, iako pravovremeno obaviješten o napadu, nije stupio u akciju vjerujući da se radi o desantu jakih britanskih snaga kojima se s ograničenim zalihama streljiva i ostalim sredstvima nebi mogao efikasno suprotstaviti.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • ”Antifer”, U: Vojna enciklopedija, sv. 1., Beograd: Izdanje redakcije Vojne enciklopedije, 1970., str. 174. – 175.
  • H. Horan, Radi on Bruneval, The Navy, 3/1951.
  • K. Hoffmann, Das Geheimnis RADAR, Der Frontsoldat ertählt 5/1954.