Otis Redding

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Otis Redding
Rodno ime Otis Ray Redding, Jr.
Rođen/a 9. rujna 1941.
Umro/umrla 10. prosinca 1967.
Madison, Wisconsin
Žanr/ovi soul
Zanimanje pjevač, tekstopisac
Instrument vokal
Djelatno razdoblje 1960. – 1967.
Producentska kuća Stax, Volt, Atco, Rhino, Sundazed
Web-stranica www.otisredding.com

Otis Ray Redding, Jr. (Dawson, Georgia, 9. rujna 1941. - Madison, Wisconsin, 10. prosinca 1967.), američki soul pjevač i skladatelj.

Rođen je u malom gradiću Dawsonu, država Georgia. U 5. godini s obitelji seli u Macon, također Georgia. Počinje pjevati u zboru baptističke crkve, a kao tinejdžer postaje lokalna zvijezda nakon što je pobijedio 15 tjedana zaredom na tradicionalnom natjecanju talenata subotom ujutro u kazalištu Douglass.

Počinje karijeru 1960. godine kao dio osoblja Johnnya Jenkinsa. Na jednom snimanju Johnnyeve grupe, ostalo je još vremena, pa je Otis s njegovim bandom snimio pjesmu "These Arms of Mine". Kasnije je nizao hitove kao što su "Mr. Pitiful", "Respect" (kojeg je kasnije obradila kraljica soula Aretha Franklin), "I Can't Get No Satisfaction" (tekst su napisali Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa), i "I Can't Turn You Loose" (ulazna pjesma banda The Blues Brothers). Bio je sjajan glazbenik, a iako mu karijera traje od 1960. do 1967., snimio je osam albuma, a još šest je posthumno izdao Atlantic Records. The Doors su ga obožavali, a i popularna kultura ga je opjevala. Otis Redding umro je u 26. godini kada se njegov zrakoplov srušio u jezero Monona blizu Madisona , Wisconsin. Pokopan je na svom ranču 37 kilometara sjeverno od Macona. Uveden je u Skladateljsku kuću slavnih, dobio je poštansku marku, Grammy za životno djelo (posthumno), u Maconu mu je podignut spomenik.