Otis Redding

Izvor: Wikipedija
Otis Redding
Ime u rodnom listuOtis Ray Redding, Jr.
Rođen/a9. rujna 1941.
Umro/umrla10. prosinca 1967.
Madison, Wisconsin
Žanr/ovisoul
Zanimanjepjevač, tekstopisac
Djelatno razdoblje1960. – 1967.
Producentska kućaStax, Volt, Atco, Rhino, Sundazed
Internetska stranicawww.otisredding.com

Otis Ray Redding, Jr. (Dawson, Georgia, 9. rujna 1941. - Madison, Wisconsin, 10. prosinca 1967.), američki pjevač soula i skladatelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Otis Redding rođen je u gradiću Dawsonu, država Georgia. U 5. godini s obitelji seli u Macon, također u Georgiji. Pjevati je počeo u zboru baptističke crkve, a kao tinejdžer postaje lokalna zvijezda nakon što je pobijedio 15 tjedana zaredom na tradicionalnom natjecanju talenata subotom ujutro u kazalištu Douglass.

Karijeru je počeo1960. godine kao dio osoblja Johnnya Jenkinsa. Na jednom snimanju Johnnyeve grupe, ostalo je još vremena, pa je Otis s njegovim sastavom snimio pjesmu "These Arms of Mine". Poslije je nizao hitove kao što su "Mr. Pitiful", "Respect" (kojeg je kasnije obradila kraljica soula Aretha Franklin), "I Can't Get No Satisfaction" (tekst su napisali Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa), i "I Can't Turn You Loose" (ulazna pjesma sastava The Blues Brothers). Bio je sjajan glazbenik, a iako mu je karijera trajala od 1960. do 1967., snimio je osam albuma, a još šest je posmrtno objavio Atlantic Records. The Doors su ga obožavali, a i popularna kultura ga je opjevala

Spomenik Otisu Reddingu u Maconu

Otis Redding umro je u 26. godini kada se njegov zrakoplov srušio u jezero Monona blizu Madisona u Wisconsinu. Pokopan je na svom ranču 37 kilometara sjeverno od Macona. Uveden je u Skladateljsku kuću slavnih, dobio je poštansku marku, Grammy za životno djelo (posmrtno), a u Maconu mu je podignut spomenik.

Diskografija (izbor)[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Posmrtno objavljeni studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Otis Redding

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]