P/E omjer

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

P/E omjer (eng. price-to-earnings ratio) pokazatelj je koji se izračunava stavljanjem u omjer trenutne tržišne cijene i zarada po dionici tijekom protekle poslovne godine. Zarada po dionici se računa na način da se ukupno ostvarena dobit poslije poreza podijeli brojem redovnih dionica, umanjenim za trezorske dionice.

Tekući P/E omjer (eng. current P/E ratio) se dobiva kada se za zarade koriste one objavljene u računu dobiti i gubitka za posljednje financijsko razdoblje.

Posljednji P/E omjer (eng. trailing P/E ratio) se dobiva kada se za zarade koriste podaci o zaradama za posljednja četiri kvartala.

Budući (projicirani) P/E omjer (eng. forward P/E ratio) se dobiva kada se za zarade koriste projicirane zarade, koje se očekuju za sljedeću financijsku godinu.

Metodologija izračuna korištena u analizama treba se provjeriti.

P/E omjer se definira kao:

\mbox{P/E omjer}=\frac{\mbox{cijena po dionici}}{\mbox{godišnja zarada po dionici}}

Ukoliko je pokazatelj P/E visok, tržišni sudionici očekuju značajno povećanje buduće poslovne aktivnosti tvrtke i povećanje zarade po dionici. Izolirano promatranje trenutnog P/E pokazatelja obično nije dovoljno za donošenje odluke o kupovini ili prodaji vrijednosnog papira, stoga ekonomski stručnjaci preporučuju dogovor s osobama ovlaštenima za pružanje usluga investicijskog savjetovanja i upravljanja portfeljem vrijednosnih papira.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Agram Brokeri d.d. Vidi Dopuštenje Agram Brokera d.d.


Economic template.svg Nedovršeni članak P/E omjer koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.