Pero Lučin

Izvor: Wikipedija
Pero Lučin
Portal o životopisima


Pero Lučin je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva, polju temeljnih medicinskih znanosti. Trenutno obnaša dužnost rektora Sveučilišta u Rijeci.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Izobrazba[uredi | uredi kôd]

1981. godine upisuje Medicinski fakultet u Rijeci, koji završava 1986. i time postaje doktor medicine.[1] Godinu dana kasnije na istom fakultetu upisuje magisterij znanosti u području biomedicine, koji završava 1989. godine i iste godine nastavlja na doktorat. Naposljetku, 1991. godine stječe titulu doktora medicinskih znanosti.

Zaposlenja[uredi | uredi kôd]

Od upisa magisterija 1987. godine radi na Zavodu za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci (današnja Katedra za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju,[2] gdje drži nastavu na kolegijima Fiziologija i Patološka fiziologija na preddiplomskoj i diplomskoj razini te Transport i razgradnja proteina na poslijediplomskoj razini.

Rektor[uredi | uredi kôd]

Na izborima za rektora Sveučilišta u Rijeci 2009. godine odabran je kao trinaesti je rektor po redu. U konkurenciji u prvom krugu bili su i Vinko Kandžija, Branko Rafajac, Pavao Komadina, Goran Kalogjera, a u drugi krug su prošli Goran Kalogjera i Pero Lučin.[3] Na izborima za rektora 2013. godine Pero Lučin je bio jedini kandidat.[4]

Tijekom kampanje za lokalne izbore 2013. godine, Pero Lučin govorio je o ulozi Sveučilišta u stvaranju nove industrije.[5][6] Startegija razvoja Sveučilišta od 2014. do 2020. godine predviđa pretvorbu u ustanovu visoke istraživačke razine s transferom tehnologije u gospodarstvo Rijeke.[7] Pored toga, rektor Lučin zalaže se za autonomno Sveučilište koje autonomno i odgovorno odlučuje.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pero Lučin: Izobrazba (Tko je tko u hrvatskoj znanosti). Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 3. kolovoza 2015.
  2. Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci - Fiziologija, imunologija i patofiziologija. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2016. Pristupljeno 3. kolovoza 2015.
  3. Kanal RI: PERO LUČIN NOVI REKTOR RIJEČKOG SVEUČILIŠTA |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  4. Moja Rijeka: Pero Lučin jedini kandidat za rektora riječkog Sveučilišta |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  5. Rijeka 2020: prof. dr. sc. Pero Lučin
  6. Rijeka 2020: Rijeka i društvo znanja. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. srpnja 2016. Pristupljeno 3. kolovoza 2015.
  7. Sedmogodišnji plan: Sveučilište mjesto zbog kojeg će se dolaziti u Rijeku - Rijeka / Novi list. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. listopada 2014. Pristupljeno 3. kolovoza 2015.
  8. Pero Lučin: Riječani trebaju odlučivati o sudbini Rijeke - Rijeka / Novi list. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2014. Pristupljeno 3. kolovoza 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Pero Lučin koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.