Portal:Europa/Izabrani članak/44, 2012.

Izvor: Wikipedija


Bitka za Verdun ili Verdunska bitka je bila najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih borbi Prvog svjetskoga rata na Zapadnom frontu. Odvijala se od 21. veljače do 18. prosinca 1916. u blizini Verduna između Francuske i Njemačke.

Bitka je počela 21. veljače 1916. bombardiranjem u trajanju od 9 sati, nakon kojeg su tri njemačka armijska korpusa krenula u napad. Ispaljeno je milijun granata iz 1200 topova na 40 kilometara dugom bojištu. Nijemci su po prvi puta koristili bacače plamena za čišćenje francuskih rovova. Tijekom napredovanja su izgubili topničku zaštitu, zbog neprekidnog bombardiranja koje je tlo pretvorilo u gomilu mulja, što je usporilo napredovanje i učinilo njemačku vojsku lakim metama za francusko topništvo. Kako nisu mogli napredovati frontalno, Nijemci su pokušali bočno napadom na brdo Le Mort Homme 6. ožujka i tvrđavu Vaux 8. ožujka koja se predala nakon tri mjeseca teškog ratovanja, a gubici su bili veliki na obje strane. Prilikom napada na tvrđavu Souville, Nijemci su upotrijebili bojni otrov i napali s 60 000 vojnika, ali nisu uspjeli osvojiti tvrđavu.

Početak bitke na Sommi 1. srpnja 1916. prisilio je Nijemce da povuku dio artiljerije na Sommu i otvorili su put francuskom protunapadu 21. listopada, kojim su francuske snage do 11. prosinca vratile njemačku vojsku na polazne položaje. U bitci je poginulo oko 250 000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno.