Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/02 2018

Izvor: Wikipedija

KK Split je hrvatski košarkaški klub iz Splita. Trenutačno se natječe u Hrvatskoj ligi i Kupu Krešimira Ćosića.

Najveće uspjehe postizao je pod imenom "KK Jugoplastika", tvrtke iz Splita, svojevremeno jednog od najvećih gospodarskih divova u Hrvatskoj, koja je bila dugogodišnji klupski pokrovitelj.

Klub je nastupao i pod imenima "POP 84" i "Croatia osiguranje". Svoje utakmice igra u dvorani na Gripama.

Glavna boja dresa je žuta sa crnim brojevima i obrubima, a boja pričuvnog dresa je crna sa žutim brojevima i obrubima. Od 2009. godine KK Split igra u novoj Spaladium Areni kapaciteta 12.500 sjedala.

Košarkaška tradicija u Splitu je duga više od 60 godina. Klub je osnovan 1945. godine u Splitu. U početku je košarka igrana među mladima Splita za dušu, za zabavu.

"Split" je osvojio 3 titule europskih prvaka, 2 puta je bio pobjednik Kupa Radivoja Koraća, 7 puta prvak države, te 10 puta osvajač nacionalnog kupa. Nema puno klubova u Europi koji se mogu pohvaliti s ovakvim dostignućima.

Prvi naslov je došao šezdesetih godina kada se klub zvao Jugoplastika, po imenu ondašnjeg sponzora. Klub je stigao do svoje prve završnice Kupa prvaka 1972. godine. U završnici u Tel Avivu, talijanski prvak Ignis bio je bolji doslovno za jedan ubačaj, ali je klub ovom završnicom najavio velike mogućnosti u Europi u narednom razdoblju. To se i obistinilo.

Četiri godine kasnije Jugoplastika osvaja svoj prvi europski naslov, Kup Radivoja Koraća. Naredne godine žuti su ponovili taj uspjeh.

...Pročitaj cijeli članak