Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/07 2012

Izvor: Wikipedija
Zdenka Kovačiček
Zdenka Kovačiček

Zdenka Kovačiček (Zagreb, 16. siječnja 1944.) hrvatska je jazz i rock pjevačica. Jedna je od najznačajnijih i eminentnih osoba na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Sa trinaest godina svoju vokalnu karijeru započinje u duetu 'Hani', gdje pjeva zajedno sa Nadom Žitnik. Nakon što se duet razišao nastupa po Europi u raznim klubovima, gdje je pjevala sa mnogim pozantim glazbenicima (Bill Haley, The Kinks, INK Spots i drugima) i otkrila svoj talent prema jazzu, soulu i bluesu, a po povratku počinje suradnju sa najboljim zagrebačkim jazzerima Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem i mnogim drugima.

Rođena je 16. siječnja 1944. godine u Zagrebu. Svoju karijeru započinje već kao curica nastupajući u zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je glumila, pjevala i plesala. 1957. godine zajedno sa Nadom Žitnik osniva duet Hani. Nastupaju na TV-u, snimaju film i postižu veliku popularnost. Odlaze na turneju po Europi gdje nastupaju s velikim glazbenim zvijezdama kao što su Peter Kraus, Lou Van Burg, Bill Haley.

Nakon što se duet Hani razišao, Zdenka Kovačiček krajem 1960-ih sa svojim sastavom pjeva po europskim klubovima. U to vrijeme otkriva svoj veliki talent prema jazzu, soulu, bluesu i gospelu. Po povratku kući započinje suradnju sa najboljim zagrebačkim jazzerima poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Damira Dičića i drugih. 1970. godine na Opatijskom festivalu izvodi skladbu "Zbog jedne melodije davne" (Miljenko Prohaska) i osvaja prvu nagradu stručnog žirija. Ovaj uspjeh obilježio je njezin povratak na hrvatsku scenu i najavio početak njezine solo karijere.

Početkom 1970-ih nastupa na raznim festivalima i osvaja brojne glazbene nagrade. 1971. godine na Zagrebačkom festivalu izvodi skladbu Kornelija Kovača "Otvorila sam prozor", iste godine na Beogradskom proljeću izvodi skladbu Vojkana Borisavljevića "Ljubav" i osvaja nagradu kao debitant. Čitavu 1972. godinu provodi na turneji po bivšem Sovjetskom Savezu.

...Pročitaj cijeli članak