Portal:Likovna umjetnost/Izabrana biografija/05, 2008.

Izvor: Wikipedija
Giotto di Bondone, Spomenik Giotta u Firenci
Giotto di Bondone, Spomenik Giotta u Firenci

Filippo Brunelleschi je bio talijanski arhitekt i kipar (Firenca, 1377. – Firenca 16. travnja 1446.). On je prvi arhitekt renesanse i prvi umjetnik koji je znanstveno pojasnio i opisao linearnu perspektivu.

Svoje školovanje započeo je Firenci kao zlatarski šegrt, majstorsku dozvolu dobiva 1404. Kroz svoj život bio je aktivan kao kipar. U mladosti se bavio isključivo skulpturom, oblikovao je dramatično pokrenute likove (Abraham žrtvuje Isaka, natječaj za vratnice firentinske krstionice).

Arhitekturom se počinje baviti 1404., prvo kao savjetnik u izgradnji crkve Santa Maria Novella. Nakon boravka u Rimu oduševljava se umjetnošću starog Rima. Vrijedno se i sistematski bavio crtanjem antičkih spomenika i zapravo je on otkrio linearnu perspektivu. To njegovo otkriće ostavilo je dalekosežne posljedice za razvoj slikarstva renesanse, međutim on se sam sve više okretao arhitekturi.

Projektirajući svoje građevine, dao je temelje cjelokupnoj renesansnoj arhitekturi. Surađivao je u gradnji firentinske prvostolnice i konstruirao je njezinu golemu kupolu (tzv. Duomo – 93 m visoka, imala je tambur sa rebrastim pojačanjima i lanternom na vrhu iz 1417. g.)...


Više ...