Portal:Likovna umjetnost

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Attach.jpg
Vista-keditbookmarks.png Portal likovnih umjetnosti
Mondrian lookalike.svg

Portal posvećen umjetnostima čiji je medij prvenstveno vizualan: slikarstvo, kiparstvo, arhitektura, primijenjene umjetnosti, umjetnička fotografija, strip i sve ostalo što se može vidjeti u umjetničkim galerijama!

Attach.jpg
Vista-keditbookmarks.png Izabrani članak
Eneja bježi iz goruće Troje

Barok je razdoblje u književnosti i umjetnosti koje je započelo nastupom reformacije sredinom 16. st. i završio smrću Luja XIV. poslije 1700. godine. To je pokret katoličke obnove (protureformacija). Barocco, port. golem biser nepravilna oblika, tvorevina bolesne školjke.

Luther i Calvin prekinuli su univerzalnost vjerskog osjećaja srednjeg vijeka. Svaki je čovjek sada trebao sam za sebe odlučiti koji mu je od mnogih novih propovjednika spasenje najbolje jamčio za sreću u budućem životu, i uskoro su se svi borili među sobom za prevlast nad dušama milijuna (katolici, luterani, kalvinisti, baptisti, anabaptisti i 20-ak drugih sekti). Za vrijeme tih raspravljanja nastalo je doba borbe kao što ga je svijet rijetko kada vidio (30-godišnji rat). Europa je pretvorena u bojno polje...

Više ... - Izabrani članci


Attach.jpg
Vista-keditbookmarks.png Izabrani umjetnik
Michelangelo.jpg

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese Michelangelo, 6. ožujka 1475. - Rim, 18. veljače 1564.) je bio renesansni slikar, arhitekt i pjesnik.

Michelangelo di Lodovico Buonarotti Simoni je rođen 6. ožujka 1475. u mjestu Kapreze u Toskani, koju napušta još u djetinjstvu. Odrastao je u Firenci, gdje je veliki utjecaj za njegovo potvrđivanje kao umjetnika imao atelje braće Ghirlandaio. Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.

Michelangelo je bio sin osiromašenog firentinskog plemića. Pošto je završio šegrtovanje u ateljeu slikara Girlandama, stupio je u školu Lorenca de Medicija kojom je rukovodio Bertoldo, gdje je stvarao djela kojima se pokušao nadmetati s antičkim ostvarenjima. Njega opisuju kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe. U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha...


Više ...


Attach.jpg
Ikona Pomozite...

Kategorija likovna umjetnost na wikipediji nije popunjena i nedostaju joj neki vrlo važni članci, a neke treba i dopuniti i urediti, evo popis:

Članci koje treba napisati

~ Camille Pissarro
~ Alfred Sisley
~ Francis Bacon
~ Frédéric Bazille
~ Berthe Morisot
~ Andrej Rubljov

Članci koje treba dopuniti

~ Pierre-Auguste Renoir
~ Francis Picabia
~ Menci Klement Crnčić
~ Celestin Medović
~ August Macke
~ Antun Augustinčić
~ Paul Klee