Portal:Likovna umjetnost/Umjetnički smjer/12, 2008.

Izvor: Wikipedija
Madona na stjenama
Madona na stjenama

Prva slika - Djevica u špilji iz Louvrea, zadivila je u prosincu 1499.g. Luja XII. u Milanu i tada je guverner Charles d'Amboise, koji je htio time pokazati svoju odanost kralju, šalje u Francusku. Na milanski oltar dolazi replika koju opet Leonardo da Vinci i Giovanni Ambrogio de Predis (Evangelista de Predis umire 1490.) zajedno započinju, ali koju potpuno sam potonji (sa Leonardovom suglasnošcu) završava.

Druga slika - po prvi put 1625. biva izložena kao dio kraljevske kolekcije u Fontainebleau. Djevica u špilji ostaje u crkvi San Francesco Grande u Milanu do 1781. godine, zatim dolazi u bolnicu Sv. Katarine u Milanu i 1785. biva prodana engleskom slikaru Gavinu Hamiltonu. Dolazi u kolekciju Markiza od Lansdowna, poslije toga Grofu od Suffolka. Od 1880. slika se nalazi u National Gallery u Londonu.

Temeljem dokumenata koje je 1910. pronašao Gerolamo Biscaro znamo da se Leonardo da Vinci 25. travnja 1483. g., zajedno s bracom Evangelistom i Giovannijem Ambrogiom de Predis, obavezao ugovorom da do 8. prosinca iste te godine isporuči sliku za oltar Bezgrešnog začeća u crkvi San Francesco Grande u Milanu...

Više ... - Izabrani članci