Portal:Zrakoplovstvo/Izdvojeni članak/05. 2013.

Izvor: Wikipedija

Israeli Aircraft Industries Nesher (heb. נשר, orao) je izraelska inačica francuskog Dassault Mirage 5 višenamjenskog lovca. Nakon povlačenja iz izraelske službe, većina Neshera je prodana Argentini gdje su s vremenom moderinizirani pritom dobivajući nove oznake, Dagger i Finger.

Od svog nastanka izraelsko se ratno zrakoplovstvo uglavnom opremalo francuskim borbenim avionima, no potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća politički odnosi Francuske i Izraela počeli su se naglo pogoršavati. Prvo je francuska vlada uvela embargo na prodaju oružja za područje Bliskog istoka tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine. Kako su se susjedne arapske države oružjem uglavnom opskrbljivale iz Sovjetskog Saveza, embargo je najviše pogodio Izrael.
Embargo je obnovljen nakon napada izraelskih komandosa na bejrutski aerodrom u prosincu 1968. Zbog toga je francuska vlada odbila isporučiti Izraelu 50 naručenih Miragea 5 te ih je rasporedila u svoje ratno zrakoplovstvo. Bio je to najgori trenutak jer je izraelsko ratno zrakoplovstvo hitno trebalo zamjenu za više od 60 aviona koje je izgubilo tijekom Šestodnevnog rata.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci