Portal:Zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
  uredi      
JRM-3 Philippine Mars VR-2 NAS Jax 1950.jpg
  • ...da 1949. godine službeno završava dostava pomoći zrakom u Berlin, u koji je ovim putem dostavljeno 2.325 tona robe i hrane?
  • ...da je do 1914. Njemačka zrakoplovna udruga (Deutsche Luftschiffahrtsgesellschaft ili DELAG) prevezla 37.250 osoba na više od 1.600 letova bez incidenta?. Tako je u roku od nekoliko kratkih godina cepelin revolucija počela stvarati doba zračnog prijevoza.
  • ...da 1948. na zrakoplovu B-29 Superfortress počinju testovi nadopune goriva tijekom leta koji pokazuju prednosti ove tehnike u produživanju doleta strateškog bombardera?
  • ...da 1949. Leteći brod JRM Mars (desno) postavlja tada novi rekord od 308 osoba koje jedan zrakoplov može prevesti?
  • ...da je prvi Boeing 747 iz tvornice izašao 1968. godine?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
  uredi      

23. travnja

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
  uredi      
Boeing Stearman N67193.jpg

Stearman (Boeing) Model 75 je dvokrilac korišten kao vojni školski zrakoplov. U SAD-u ih je tijekom 1930-ih i 1940-ih godina izrađeno najmanje 8584 komada. Aviotvrtka Stearman postala je 1934. godine podružnica Boeinga te je od tada poznata kao Stearman, Boeing Stearman ili Kaydet. Stearman je bio primarni školski zrakoplov USAAF-a (Ratno zrakoplovstvo SAD-a tijekom i neposredno nakon 2. svjetskog rata), Ratne mornarice SAD-a (kao NS&N2S) i Ratnog zrakoplovstva Kanade (kao Kaydet) tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata tisuće zrakoplova prodano je na civilnom tržištu te su postali popularni kao poljoprivredni zrakoplovi korišteni za zaprašivanje usjeva, sportski i akrobatski zrakoplovi.

Stearman je bio konvencionalni dvokrilac grube izrade s velikim, fiksnim podvozjem s repnim kotačem. Student i pilot instruktor smješteni su u otvorenu pilotsku kabinu jedan iza drugoga. Radialni motor većinom nije imao oplatu iako su ju neki korisnici kao Stearmanova eskadrila Crveni barun, odlučili ugraditi.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
  uredi      
Croatian Air Force Mi-8.JPG

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

27. rujna 2013.

Oko 20:20, Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa morao je prisilno sletjeti na Zračnu luku Zürich nakon što mu se nije izvuklo prednje podvozje. Pilot se odlučio sletjeti "na nos" nakon što je zrakoplovom kružio više od 40 minuta. Svih 65 putnika i posada prošli su bez ozljeda.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
  uredi      
DN-ST-89-01919.JPEG

Israeli Aircraft Industries Kfir (heb. כפיר, lavlje mladunče) je izraelski jednomotorni lovac-bombarder izrađen na temelju francuskog Dassault Mirage V s izraelskom avionikom i licencno izrađenim američkim motorom.

Paralelno s razvojem IAI Neshera, tekao je i razvoj još naprednijeg lovca-bombardera koji bi imao nefrancuski motor, ali i otklonili nedostaci uočeni na Mirageu III. I dok je Nesher u osnovi bio tek kopija Miragea 5, Kfir je trebao biti veliki korak dalje.

Jedan od ciljeva bilo je poboljšati letne odlike, posebice u bliskoj zračnoj borbi, te smanjiti brzinu prilaska poletno-sletnoj stazi. Iskustva iz ranijih arapsko-izrelskih ratova pokazala su da su upravo dugačke poletno-sletne staze odlična meta za protivničke avione. Drugi je bio ugraditi jači motor. U uži su izbor ušli britanski turboventilacijski motor Rolls-Royce Spey i američki turbomlazni General Electric J79. Iako je britanski motor bio naprednije konstrukcije, na kraju je odabran američki, ponajviše zato što je ugrađivan u lovački avion McDonnell Douglas F-4 Phantom II, a koji je Izrael kupio 1969. godine. Zbog toga je i otkupljena licencija za njegovu proizvodnju. U odnosu na francuski motor SNECMA Atar 9C J79 je bio znatno jači. Tako je pri "suhom" potisku Atar 9C davao 42, a J79-J1E 52,89 kN. S uključenim sustavom za naknadno izgaranje iz 9C se moglo dobiti 58,9 kN, a iz J79-J1E 83,4 kN potiska.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
  uredi      


Cartella blu.jpg
Ostali projekti
   
Portal:Zrakoplovstvo
  uredi      

Knjiga pojmova u zrakoplovstvu

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svg Na stranicama WikiCitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
   
:Portal:Zrakoplovstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis