Valunska ploča: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dopuna teksta i manji ispravak
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
prepisano - http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/9911/1/Diplomski%20rad%20-%20pdf.pdf
Oznaka: uklanjanje
Redak 2: Redak 2:
[[Datoteka:Valun tablet 2.jpg|mini|300px|Tekstualna rekonstrukcija Valunske ploče]]
[[Datoteka:Valun tablet 2.jpg|mini|300px|Tekstualna rekonstrukcija Valunske ploče]]


'''Valunska ploča''' je dvojezični ([[hrvatski jezik|starohrvatski]] i [[latinski jezik|latinski]]) i dvografijski natpis ([[glagoljica|obla glagoljica]] i [[latinica]]). Natpis je 1907. prvi zapazio pop glagoljaš Vinko Premuda. U to vrijeme natpis je bio u funkciji jednog od potpornih stupova trijema župne crkve sv. Marka koja se nalazila na mjestu današnjeg valunskog groblja.
'''Valunska ploča''' je dvojezični ([[hrvatski jezik|starohrvatski]] i [[latinski jezik|latinski]]) i dvografijski natpis ([[glagoljica]] i [[latinica]]) s nadgrobne ploče pronađen na groblju u [[Valun]]u na otoku [[Cres]]u.

Na njoj je dvama jezicima i dvama pismima zabilježeno da pod pločom počivaju pokojnici triju generacija jedne valunske obitelji [[11. stoljeće|11. st.]]; baka, njezin sin i unuk (nose stara hrvatska krsna imena - Teha, Bratohna i Juna)<ref>[http://www.vjesnik.com/Pdf/2001%5C03%5C01%5C28A28.PDF Vjesnik.com] - Valunska ploča starija od Baščanske {{pdf}} (objavljeno 1. ožujka 2001.)</ref>. Valunska ploča je danas ugrađena u zid crkve sv. Marka u [[Valun|Valunu]]. Valunska ploča jedan je od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika <ref>[http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63792 Valunska ploča], Hrvatska enciklopedija, LZMK</ref> Uz [[Plominski natpis]] i [[Krčki natpis]] koji su također iz 11. stoljeća, ubrajamo ju u najstarije spomenike hrvatskoga jezika (sadrže pokoji trag staroslavenskog).<ref>[http://os-ksdjalski-donjazelina.skole.hr/upload/os-ksdjalski-donjazelina/newsattach/135/POCETCI_HRVATSKE_PISMENOSTI.ppt Početci hrvatske pismenosti], OŠ K. Š. Gjalski, Donja Zelina</ref> Valunska ploča je starija i od puno poznatije [[Bašćanska ploča|Bašćanske ploče]] sa susjednog otoka [[Krk|Krka]].

Postavlja se pitanje zašto je ploča napisana na hrvatskom i latinskom jeziku. Očito je da na otoku Cresu u to vrijeme koegzistiraju dva etnička i dva jezična elementa, stari romanski koji govori latinskim jezikom i novodoseljeni hrvatski.

Valunska ploča može se i danas vidjeti u sakristiji župne crkve sv. Marka (1851.) u Valunu.Tamo ju je dao ugraditi tadašnji župnik Ive Sparožić 1912. godine kako bi spriječio njezino vrlo izvjesno otuđenje.


Na njoj je dvama jezicima i dvama pismima zabilježeno da pod pločom počivaju pokojnici triju generacija jedne valunske obitelji [[11. stoljeće|11. st.]]; baka, njezin sin i unuk (zvali su se Teha, Bratohna i Juna)<ref>[http://www.vjesnik.com/Pdf/2001%5C03%5C01%5C28A28.PDF Vjesnik.com] - Valunska ploča starija od Baščanske {{pdf}} (objavljeno 1. ožujka 2001.)</ref>. Valunska ploča je danas ugrađena u zid crkve sv. Marije u Valunu. Valunska ploča jedan je od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika <ref>[http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63792 Valunska ploča], Hrvatska enciklopedija, LZMK</ref> Uz [[Plominski natpis]] i [[Krčki natpis]] koji su također iz 11. stoljeća, ubrajamo ju u najstarije spomenike hrvatskoga jezika (sadrže pokoji trag staroslavenskog).<ref>[http://os-ksdjalski-donjazelina.skole.hr/upload/os-ksdjalski-donjazelina/newsattach/135/POCETCI_HRVATSKE_PISMENOSTI.ppt Početci hrvatske pismenosti], OŠ K. Š. Gjalski, Donja Zelina</ref>


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 21. veljače 2021. u 12:35

Valunska ploča
Tekstualna rekonstrukcija Valunske ploče

Valunska ploča je dvojezični (starohrvatski i latinski) i dvografijski natpis (glagoljica i latinica) s nadgrobne ploče pronađen na groblju u Valunu na otoku Cresu.

Na njoj je dvama jezicima i dvama pismima zabilježeno da pod pločom počivaju pokojnici triju generacija jedne valunske obitelji 11. st.; baka, njezin sin i unuk (zvali su se Teha, Bratohna i Juna)[1]. Valunska ploča je danas ugrađena u zid crkve sv. Marije u Valunu. Valunska ploča jedan je od najstarijih hrvatskih epigrafskih spomenika [2] Uz Plominski natpis i Krčki natpis koji su također iz 11. stoljeća, ubrajamo ju u najstarije spomenike hrvatskoga jezika (sadrže pokoji trag staroslavenskog).[3]

Izvori

  1. Vjesnik.com - Valunska ploča starija od Baščanske (PDF) (objavljeno 1. ožujka 2001.)
  2. Valunska ploča, Hrvatska enciklopedija, LZMK
  3. Početci hrvatske pismenosti, OŠ K. Š. Gjalski, Donja Zelina

Poveznice

Nedovršeni članak Valunska ploča koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.