Povijest LGBT-a na Havajima

Izvor: Wikipedija

Društveni položaj i prava LGBT-osoba značajno su se mijenjali na Havajima. Prije 19. stoljeća, Havajci, kao i ostali stanovnici Polinezije, imali su vrlo tolerantan stav prema istospolnim vezama. Nakon dolaska kršćanskih misionara, strogi "zakoni protiv sodomije" stupili su na snagu. Godine 2013., istospolni je brak postao legalan na Havajima.

Prije 19. stoljeća[uredi | uredi kôd]

Više informacija: Māhū

Na drevnim Havajima, riječ māhū označavala je treći rod. Veze između osoba istog spola nazvane su moe aikāne te su bile prihvaćane.

19. stoljeće[uredi | uredi kôd]

John Tamatoa Baker kao Kamehameha I. Veliki, kralj koji je imao istospolnu vezu

Kad su kršćanski misionari stigli na Havaje, u doba Kraljevine Havaji, pokušali su nametnuti kršćanski moral Havajcima. Kralj Kamehameha III. preobratio se na kršćanstvo i donio zakone koji su zabranili mnoge aktivnosti. Na snagu je stupio zakon koji je zabranjivao istospolni odnos. "Zakon protiv sodomije" donijet je 1850. godine.

20. stoljeće[uredi | uredi kôd]

Godine 1958., održano je posljednje poznato suđenje protiv sodomije na Havajima. Zakon se promijenio 1972., kada su istospolni odnosi postali legalni.

21. stoljeće[uredi | uredi kôd]

Godine 2013., istospolni brak postao je legalan na Havajima.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Staff Reports. 18. prosinca 2013. Hawaii same-sex marriage pioneer who sparked national debate weds partner. LGBTQ Nation. Pristupljeno 15. lipnja 2018.