Propikonazol

Izvor: Wikipedija
Propikonazol
C₁₅H₁₇Cl₂N₃O₂
Propikonazol
Propikonazol
IUPAC nomenklatura 1-[ [2-(2,4-dichlorophenyl)-4-propyl-1,3-dioxolan-2-yl]methyl]-1,2,4-triazole
Ostala imena
Identifikacijski brojevi
CAS broj 60207-90-1
EC broj 262-104-4
PubChem broj 43234
Osnovna svojstva
Molarna masa
Relativna molekulska masa {{{molarna masa}}}
Izgled
Struktura
Sigurnosne upute
Znakovi opasnosti
Nepoznati znak opasnosti
nepoznat znak opasnosti
Međunarodni sustav mjernih jedinica primijenjen je gdje god je to bilo moguće. Ako nije drugačije naznačeno, upisane vrijednosti izmjerene su pri standardnim uvjetima.
Portal:Kemija

Propikonazol je triazolni fungicid, također poznat i kao DMI ili demetilcijsko inhibitorni fungicid zbog vezivanja za i inhibicuju enzima 14-alfa demeteilaze, prekursora ergoszterola. Bez koraka demetilacije, ergosterol se ne ugrađuje u staničnu membranu gljivica te se zaustavlja stanični rast.

Poljoprivreda[uredi | uredi kôd]

Propikonazol se koristi u poljoprivredi kao sistemski fungicid na travnjacima za uzgoj sjemena i estetski ili sportsku namjenu, usjevima pšenica, kulturama gljive, usjevima kukuruza, divljih riža, kikirikija, badema, sirka, zobi, vočnjacima s orasima, marelicama, breskvama, nektarinama, šljivama, suhim šljivama i limunom. Također se koristi u kombinaciji s permetrinom za zaštitu drveta. Propikonazol je mješavina četiri stereoizomera prvi put razvijen 1979. u tvrtki Janssen Pharmaceutica. Propikonazol ima jaka supresivna svojstva na australske tepih bube Anthrenocerus australis.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]