RT-2PM Topol

Izvor: Wikipedija
Lansiranje rakete Topol

RT-2PM Topol[1] (NATO naziv SS-25 Sickle ; GRAU oznaka:15Ž58 ("15Zh58"); START I oznaka: RS-12M Topol)[2] je mobilna interkontinentalna balistička raketa dizajnirana u Sovjetskom Savezu i u službi ruskih strateških raketnih trupa. Rusija planira zamijeniti sve ICBM SS-25 inačicama Topol-M.[3]

Generalna proba parade povodom godišnjice pobjede, Tverskaja ulica, Moskva, Rusija, 5. svibnja 2008., MBR Topol


Razvoj[uredi | uredi kôd]

Trostupanjski RT-2PM Topol je poboljšani mobilni ICBM koji je zamijenio ranije zastarjele raketne komplekse. Nastao je na istoj liniji razvoja kao i mobilni projektili kao što su RT-21 Temp 2S i RSD-10 Pioneer, a raspoređen je kao zamjena za široko korišten UR-100. Sjedinjene Države razmatrale su razvoj vlastite cestovne mobilne ICBM nazvane Midgetman, ali program je otkazan krajem Hladnog rata.

Razvoj RT-2PM odobren je 19. srpnja 1977., a izveo ga je Moskovski institut za toplinsku tehnologiju na čelu s Alexanderom Nadiradzeom. Ispitivanja u letu provedena su na poligonu Pleseck od veljače do prosinca 1985. Nakon što je prva serija ispitivanja uspješno provedena u travnju 1985., prva pukovnija s raketama Topol stavljena je u pripravnost u srpnju 1985. Cijelo to vrijeme nastavljen je rad na poboljšanju sustava. Probna ispaljivanja projektila konačno su dovršena u prosincu 1987. Prva pukovnija raketa "Topol" s moderniziranim mobilnim zapovjednim centrom (na području Irkutska ) stavljena je u pripravnost 27. svibnja 1988. Nakon Nadiradzeove smrti 1988. Boris N. Lapygin nastavio je svoj rad na raketi Topol.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

RT-2PM ICBM dizajniran je da bude pokretljiv na cesti i montiran je na teški kamion (MAZ-7310 ili MAZ-7917).

RT-2 je cestovni mobilni trostupanjski ICBM s jednom bojevom glavom. Njegova duljina od 21,5 metara i promjer od 1,7 metara približno su iste veličine i oblika kao američki Minuteman ICBM. Nosi jednu bojevu glavu snage 800 kt[4] i točnost (CEP) od 200m.  Može se lansirati s mjesta razmještanja na terenu ili s baze s kliznim krovom. RT-2PM Topol pridružio se operativnim sovjetskim pukovnijama SRF-a 1985. Ukupno područje od približno 190.000 četvornih kilometara moglo bi biti potrebno za raspoređivanje snaga koje se sastoje od 500 cestovnih mobilnih Topol ICBM-a. Mobilne jedinice zahtijevaju mnogo veći broj osoblja za održavanje i rad od fiksnih sustava. Posljedično, RT-2PM Topol bio je znatno skuplji za održavanje i rad od sustava lansiranja iz silosa.

Sva tri stupnja izrađena su od kompozitnih materijala. Tijekom rada prvog stupnja upravljanje letom provodi se preko četiri aerodinamička i četiri mlazna krilca. Četiri slične rešetkaste aerodinamičke površine služe za stabilizaciju. Tijekom druge i treće faze leta plin se ubrizgava u divergentni dio mlaznice za kontrolu leta.

Projektil je raspoređen u spremnik postavljen na terensku šasiju sa 7 osovina na mobilnom lansirnom vozilu. Šasija sadrži dizalice, plinske i hidraulične pogone i cilindre, snage nekoliko stotina tona, za podizanje i niveliranje lansera, ubrzavanje (borbeno) i usporavanje (održavanje) elevacije kontejnera s projektilom u okomitom položaju. Popraćen je mobilnim zapovjednim mjestom koje nosi opremu za podršku postavljenu na šasiju s 4 osovine za terensku vožnju. Kompleks je opremljen ugrađenim inercijskim navigacijskim sustavom koji grupi daje mogućnost da provede lansiranje neovisno sa svojih mjesta raspoređivanja na terenu. Ovaj topo-geodetski potporni i navigacijski podsustav, koji je izradio Istraživački institut "Signal", osigurava brzo i visoko precizno vezivanje lansera na terenskom položaju i omogućuje njegovoj posadi da izvrši lansiranje projektila s bilo koje točke borbene ophodnje. Lansiranje se također može izvesti u bazama pukovnije iz gore spomenute garnizonske garaže.

Nedavna povijest[uredi | uredi kôd]

11. rujna 2016. - Ruske strateške raketne snage izvele su uspješno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-12M Topol, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane. Prema ministarstvu, projektil lansiran iz svemirskog centra Plesetsk u sjeverozapadnoj Rusiji pogodio je označeni cilj na poluotoku Kamčatka "s velikom preciznošću". RS-12M Topol (SS-25 Sickle) je interkontinentalna balistička raketa s jednom bojevom glavom, koja je ušla u službu 1985. godine. Ima maksimalni domet od 10.000 km i može nositi nuklearnu bojevu glavu snage do 550 kilotona.[5] 

Ruske strateške raketne trupe izvele su 28. studenoga 2019. raketni test suborbitalnim lansiranjem projektila RS-12M Topol iz Kapustin Jara. Test je bio uspješan. 

Topol će s vremenom biti zamijenjen cestovnom mobilnom verzijom projektila Topol-M

Nacionalni obavještajni centar za zrak i svemir američkih zračnih snaga procjenjuje da je od lipnja 2017. oko 100 lansera bilo operativno raspoređeno.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Russia Fires Topol Ballistic Missile to Test New Tech to Defeat Missile Defense Systems. 26. prosinca 2017.
  2. RS-12M Topol (SS-25 'Sickle'/RT-2PM). Jane's Strategic Weapon Systems. 10. rujna 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2013.
  3. Russian ICBM Force Modernization: Arms Control Please!. fas.org. 1. svibnja 2014.
  4. Nuclear Notebook: U.S. and Soviet/Russian intercontinental ballistic missiles, 1959–2008
  5. Interfax News, 20 May 2014. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. svibnja 2014.
  6. Ballistic and Cruise Missile Threat. Defense Intelligence Ballistic Missile Analysis Committee. 2017