Rastavljač

Izvor: Wikipedija
Rastavljač
Rastavljač s otvorenim kontaktima između kojih postoji električni luk
Rastavljač, koji je primijenjen na tramvajskoj elektrifikaciji

Rastavljač je mehanički rasklopni aparat koji služi za vidljivo odvajanje dijela postrojenja koji nije pod naponom od dijela postrojenja koji je pod naponom. Kada se u postrojenju obavljaju radovi, on je uvijek otvoren. Obično se kao dodatna mjera zaštite koristi u tom slučaju i uzemljenje otvorenog voda.

Rastavljačem se otvara i zatvara strujni krug kada se prekida ili uključuje neznatna električna struja. On je sposoban za trajno provođenje struje u normalnim uvjetima i određeno trajanje provoda struje pri nenormalnim uvjetima, kao što su struje kratkog spoja. S rastavljačem se ne smije rukovati ako je prekidač u zatvorenom položaju, jer bi došlo do prekidanja velike struje u zraku što može biti opasno.

Rastavne sklopke (rastavljači snage) su rasklopni aparati koji se u određenim pogonskim uvjetima uključuju, provode i prekidaju nazivne struje. Ovi uređaji se koriste u distributivnim mrežama, za nazivne napone do 38 -kV- i struje do 630 -A-. Često se kombiniraju s visokonaponskim osiguračima koji služe kao zaštita od kratkog spoja. Rastavna sklopka ima komoru za gašenje električnog luka. Prilikom otvaranja, najprije se pokreću noževi rastavljača i kada se dostigne određeni hod u komori se izvršava prekidanje.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Rastavljač