Uzemljenje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Elektromagnetizam
VFPt Solenoid correct2.svg
Elektricitet · Magnetizam

Uzemljenje je zaštita strujnog kruga od prevelike struje koja može nastati udarom munje ili se koristi s namjerom kratkog spajanja, kako bi se živa bića zaštitila od strujnog udara. Naziv dolazi od toga, jer se uzemljeni vod spaja direktno sa zemljom, dakle svodi se na električni potencijal zemlje.

Izvodi se direktnim spajnjem vodiča i zemlje (kratkim spojem vodiča i zemlje) sa što manjim otporom kod primjene zaštite živih bića. Kod radova na naponskim postrojenima se isključuje dovod struje korištenjem rastavljača, a uzemljenje je dodatna zaštita, ukoliko dođe do neželjenog spajanja rastavljača. Osigurač se ne smije stavljati na vod, koji je uzemljenje, jer bi njegovim pregaranjem uzemljenje postale neefektivno. Osigurač se, kao dodatna mjera zaštite, može staviti prije ili poslije uzemljenja u uzemljene vodove same.

Kod zaštite od prenapona, koji može nastati udarom munje, koriste se prenaponski odvodnici, koji su direktno spojeni sa uzemljenjem. Ukoliko dođe do prenapona, klizne struje sa vanjske strane probiju kroz zrak put u uzemljenje (iskre ili korona), te se višak napona odvede u zemlju.

Svođenjem potencijala vodiča na potencijal zemlje (naponsku razinu zemlje), sav tok struje kroz vodič se zaustavlja i time se spriječavaju štetne poslijedica (požar, taljenje plastičnih masa itd.)