Reed St. Mark

Izvor: Wikipedija
Reed St. Mark
Thomas Gabriel Fischer, Reed St. Mark, i Martin Eric Ain.
Ime u rodnom listuReid Cruickshank
Žanr/ovithrash metal, black metal, funk metal, punk
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbubnjevi, udaraljke
Djelatno razdoblje1984. – danas
AngažmanCeltic Frost, Mindfunk, Triptykon, Septimus Orion, Crown

Reed St. Mark američki je bubnjar, najpoznatiji kao bivši bubnjar švicarskog avangardnog heavy metal-sastava Celtic Frost.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

St. Mark (rođen kao Reid Cruickshank) pridružio se Celtic Frostu 1985. godine, nakon što je napustio švicarski hard rock sastav "Crown". S Celtic Frostom snimio je EP Emperor's Return i dva albuma To Mega Therion i Into the Pandemonium. Nakon ekstenzivnog sviranja sa sastavom St. Mark napustio je Celtic Frost 1988. godine. Ubrzo nakon toga pridružio se funk metal-sastavu Mindfunk s kojim je snimio istoimeni album. Napustio ga je 1992. i ponovno se pridružio Celtic Frostu tijekom snimanja neobjavljenog albuma Under Apollyon's Sun.

Dok je bio član Celtic Frosta, St. Mark imao je dva zaštitna znaka tijekom svirki: na bubnjevima su mu bile poslagane ženske štikle, a bubnjarske solodionice svirao je velikim palicama. Također je znan po vizualno atraktivnom i lepršavom načinu bubnjanja, kao i po izrazito jakom udaranju samog bubnja. Govori se da je uništavao kožu bubnja na dnevnoj bazi zbog svoje tehnike.

Godine 2008. St. Mark kratko je bio član glazbenog projekta Triptykon s Thomasom Gabrielom Fischerom, bivšim kolegom iz Celtic Frosta. Također ga se navodi kao suradnika u glazbenom projektu Septimus Orion, čiji je prvi album objavljen 2008.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Celtic Frost

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Reed St. Mark na metal-archives.com Pristupljeno 11. listopada 2021.