Roger Michelot

Izvor: Wikipedija
Roger Michelot

Osobni podatci
Težinska kategorija poluteška
Državljanstvo francusko
Nadnevak rođenja 8. lipnja 1912.
Mjesto rođenja Saint-Dizier, Francuska
Nadnevak smrti 19. ožujka 1993.
Mjesto smrti Toulon, Francuska
Nagrade i dostignuća
Boks
Olimpijske igre
zlato Berlin 1936. poluteška

Roger Michelot (Saint-Dizier, Francuska, 8. lipnja 1912.Toulon, Francuska, 19. ožujka 1993.) je pokojni francuski boksač u srednjoj i poluteškoj kategoriji. Natjecao se u amaterskom i profesionalnom boksu te je osvojio zlato na Olimpijadi u Berlinu 1936.[1]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Michelot je počeo s treniranjem boksa u tinejdžerskoj dobi te je bio višestruki francuski amaterski prvak u srednjoj i poluteškoj kategoriji. U dobi od dvadeset godina kvalificirao se na olimpijski turnir u Los Angelesu. Ondje je u polufinalu poražen od Argentinca Azara a kasnije i u meču za brončanu medalju.

Na sljedećim Olimpijskim igrama u Berlinu prešao je u polutešku kategoriju gdje je stigao do vrha u slavivši nad domaćim predstavnikom Vogtom.[2] Budući da Francuski boksački savez nije participirao na europskim boksačkim prvenstvima u Budimpešti (1934.), Milanu (1937.) i Dublinu (1939.), Michelot nije imao priliku boriti se za europski naslov.

Tijekom 1942. i 1943. Francuz se natjecao u profesionalnom boksu u ukupno 14 borbi (od čega je slavio u njih 11). Sve borbe je odradio u Parizu i u srednjoj kategoriji a niti jedna nije bila za naslov prvaka. Zbog toga je njegova karijera u profesionalnom boksu neznatna u usporedbi s uspjesima u amaterskom boksu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Olympic.org - Roger Michelot
  2. Boxing at the 1936 Berlin Summer Games: Men's Light-Heavyweight. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. travnja 2020. Pristupljeno 2. studenoga 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]