Sirištarolike

Izvor: Wikipedija
Sirištarolike
Gentiana purpurea
Gentiana purpurea
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Asteridae
Red: Gentianales
Juss. ex Bercht. & J. Presl
Porodice
vidi tekst
Sinonimi
Apocynales Bromhead
Asclepiadales Dumortier
Chironiales Grisebach
Cinchonales Lindley
Galiales Bromhead
Loganiales Lindley
Lygodiseales Bartling
Rubiales Dumortier
Strychnales Link
Theligonales Nakai

Sirištarolike (lat. Gentianales; sin. Rubiales), biljni red iz razreda Magnoliopsida) ili dvosupnica, dok je neki svrstavaju u razred Rosopsida koja je dobio ime po porodici Rosaceae. Sastoji se od pet porodica.[1]

Monotipski rod Pteleocarpa Oliv., koji je ukjljučivan i u samostalnu porodicu Pteleocarpaceae Brummitt, uključen je u porodicu Gelsemiaceae.

Opis[uredi | uredi kôd]

Ovaj red cvjetnica se sastoji od pet porodica s 1121 rodom i više od 20.000 vrsta. Porodice su Gentianaceae, Rubiaceae, Apocynaceae (uključujući Secamonoideae i Asclepiadoideae), Loganiaceae i Gelsemiaceae. Osim malih Gelsemiaceae, porodice reda Gentianales imaju mnogo vrsta i važan su izvor ukrasnog bilja i lijekova.

Pripadnici reda Gentianales imaju jednostavne listove koji su nasuprotni. Listovi su obično popraćeni stipulama (mali lisnati dodaci na bazi lišća), koji su ponekad svedeni na greben na stabljici između susjednih lisnih peteljki. Neki članovi izlučuju sluz iz debelih žljezdanih dlačica (sakupljača) na dnu peteljke lista ili na susjednim stipulama, a mnogi proizvode iridoidne spojeve, kardiotonične glikozide ili indolne alkaloide za odvraćanje biljojeda. Cvjetovi su obično kitnjasti i jednaki po veličini i obliku (pravilni), a latice su obično spojene. U pupoljku su latice ili pravilno preklapajuće ili nepreklapajuće. Karpele su općenito spojene u složeni jajnik (iako se kod Apocynaceae obično sekundarno odvajaju); ovuli posjeduju jedan integument (rani stadij sjemene ovojnice), a nucelus (hranjivo tkivo ispod integumenta) je jednoslojan. Plodovi su raznoliki, obično s brojnim sjemenkama, a ovarij je općenito u gornjem položaju unutar cvijeta, osim uglavnom donjih ovarija Rubiaceae. Većina vrsta porijeklom je iz tropskih područja ili toplih umjerenih područja, iako su Gentianaceae i Rubiaceae dobro zastupljene u sjevernoj umjerenoj zoni. Drveće, grmlje i loza karakteristični su za ovaj red više od jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka.

Gentianales pripada kladi jezgre asterida (organizmi s jednim zajedničkim pretkom), ili simpetalnoj lozi cvjetnica, u kladi lamiida botaničkog klasifikacijskog sustava Angiosperm Phylogeny Group IV (APG IV).

Porodice[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 2012 Annual Checklist. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. ožujka 2021. Pristupljeno 16. srpnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gentianales
Wikivrste imaju podatke o taksonu Gentianales