Sjarhej Dzemjaškevič

Izvor: Wikipedija
Sjarhej Mikalajevič Dzemjaškevič
Сяргей Мікалаевіч Дземяшкевіч
Osobni podatci
Pravo ime i prezime Sjarhej Mikalajevič Dzemjaškevič
Državljanstvo bjelorusko
Nadnevak rođenja 28. kolovoza 1966.
Mjesto rođenja Minsk
Stil grčko-rimski
Nagrade i dostignuća
Hrvanje
Svjetska prvenstva
zlato Rim 1990. 100 kg
bronca Varna 1991. 100 kg
Europska prvenstva
zlato Aschaffenburg 1991. 100 kg
zlato Istanbul 1993. 100 kg
Olimpijske igre
bronca Barcelona 1992. 100 kg

Sjarhej Mikalajevič Dzemjaškevič (bje. Сяргей Мікалаевіч Дземяшкевіч) odnosno Sergej Nikolajevič Demjaškevič (rus. Сергей Николаевич Демяшкевич) (Minsk, Bjelorusija, 28. kolovoza 1966.) je bivši bjeloruski hrvač te nekadašnji svjetski i europski prvak.[1]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Dzemjaškevič je hrvanje počeo trenirati 1977. dok je članom sovjetske hrvačke reprezentacije postao 1988. Iste godine je osvojio Svjetski kup a sljedeće godine je iz poluteške prešao u tešku kategoriju u kojoj se natjecao do kraja sportske karijere.

Hrvač je 1990. godine postao svjetski prvak na prvenstvu održanom u rimskom predgrađu Ostia dok je godinu potom postao i europski prvak. Raspadom Sovjetskog Saveza, Dzemjaškevič je nastupio na Olimpijadi u Barceloni pod zastavom Združenog sovjetskog tima. Ondje je osvojio broncu[2] pobjedom nad poljskim protivnikom i braniteljem naslova Andrzejem Wrońskim. Posljednji veliki uspjeh za Sjarheja bilo je drugo europsko zlato 1993. u Istanbulu.

Završetkom sportske karijere, Dzemjaškevič je diplomirao pravo na bjeloruskom državnom Sveučilištu te je radio kao lektor u toj obrazovnoj instituciji. Također, bio je i potpredsjednik te generalni tajnik nacionalnog hrvačkog saveza.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Кого можно считать «настоящим мужиком», рассказал белорусский борец. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. ožujka 2018. Pristupljeno 22. rujna 2018.
  2. В ТЕНИ МЕДАЛЕЙ. Сергей Демяшкевич: хочешь изменить мир — начни с себя

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]