Srinagar

Koordinate: 34°5′N 74°47′E / 34.083°N 74.783°E / 34.083; 74.783
Izvor: Wikipedija
Srinagar
Koordinate: 34°5′N 74°47′E / 34.083°N 74.783°E / 34.083; 74.783
Površina
 - Ukupna 294 km2
Visina 1585 m
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 1,180,570
 - Gustoća 4.000 /km2
Službena stranica https://jodhpur.rajasthan.gov.in/content/raj/jodhpur/en/home.html

Srinagar najveći je grad i ljetna prijestolnica indijske savezne države Jammu i Kašmir. Leži u dolini Kašmira na obalama rijeke Jhelum, pritoke Inda, te jezera Dal i Anchar. Grad je poznat po svom prirodnom okruženju, vrtovima, rivama i brodovima, na kojima se živi. Poznat je i po tradicionalnim kašmirskim rukotvorinama poput kašmirskog šala i suhog voća. To je najsjeverniji grad Indije s preko milijun ljudi.[1]

Srinagar se nalazi s obje strane rijeke Jhelum, koja se u Kašmiru zove Vyath. Rijeka prolazi kroz grad i vijuga dolinom, krećući se dalje i produbljujući se u jezeru Wular. Grad je poznat po svojih devet starih mostova, koji povezuju dva dijela grada.

Grad je jedno od nekoliko mjesta koja su nazvana "Venecija Istoka".[2] Jezera oko grada uključuju jezero Dal - poznato po brodovima za stanovanje i jezero Nigeen. Osim jezera Dal i Nigeen, sjeverno od Srinagara leže i jezero Wular i jezero Manasbal. Jezero Wular jedno je od najvećih slatkovodnih jezera u Aziji.

U gradu i oko njega postoji niz jezera i močvara. Tu spadaju: Dal, Nigeen, Anchar, Khushal Sar, Gil Sar i Hokersar.

Hokersar je močvara smještena u blizini Srinagara. Tisuće ptica selica dolaze u Hokersar iz Sibira i drugih regija u zimskoj sezoni. Ptice selice iz Sibira i Srednje Azije koriste močvare u Kašmiru kao prolazne kampove između rujna i listopada i opet oko proljeća. Te močvare igraju vitalnu ulogu u održavanju velike populacije zimovanja, staziranja i uzgoja ptica.

Hokersar je 14 km sjeverno od Srinagara, a močvara je svjetske važnosti i prostire se na 13,75 km2, uključujući jezero i močvarno područje. To je najpristupačnije i najpoznatije močvarno područje Kašmira koje uključuje Hygam, Shalibug i Mirgund. Posljednjih je godina Hokersar posjetio rekordan broj ptica selica.[3]

Srinagar ima vlažnu suptropsku klimu (Köppen Cfa). Dolinu sa svih strana okružuju Himalaje. Zime su prohladne, dnevna temperatura u prosjeku iznosi 2,5 °C, a noću se spušta ispod točke smrzavanja.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Panoramski pogled na Srinagar
Panoramski pogled na Srinagar