Suradnik:Stanko antić

Izvor: Wikipedija

Stanko Anti- TKO SU MIRKO PLEIWEISS I ĐURO HEJDIN?

Istražujem događaje na sjevernom Jadranu 10 - 12. travnja 1941.godine,u kojima su sudjelovali bojnik Mirko Pleiweis komandant obrane sjevernog Jadrana (1896-1966,Maribor) i Đuro Hejdin (Hejdine, Vrbovsko),kotarski prestojnik u Crikvenici.

Oni su s odredom mornara napali ustašku postrojbu u Crikvenici, koja je kanila uspostaviti ustašku vlast i sačekati dolazak talijanske vojske iz pravca R$ijeke. U borbi je poginuo ustaški kolo vođa Petar Kvaterniki,brat zloglasnog Pavelićevog doglavnika, ali i Đuro Hejdin,kao prva žrtva antifašističke borbe u ovom kraju.

Tražim podatke o ovom rodoljubu, Đuri Hejdinu.

Nakon što su izgu bljene sve šanse otpora talijuanskom okupatoru M.Pleiwejs je naredio da se potope svi breodovi koji su bili usidreni sprefd zaljeva Klimno.Tražim podatke o tim brodovima.

Istovremeno je M.P.naredio da se unište ostali vojni objekti, napose komanda i kasarna u Selcu, poslije čega se M.P.sa odredom mornara i dva manja ratna broda povukao prema jugoistoku, očekujući uzaludno da će u središnim djelovima zemlje naći organiziranu odbranu države.


Čitaj knjigu Mirka Pleiweissa Slomljeno sidro. Pleiweiss umro je u Mariboru 1979 godine. Shabicht