Suradnik:Vjenceslav Levi/Članci-natuknice

Izvor: Wikipedija

Al pari (eng. at par) odnosno prema paritetu nominalne vrijednosti. Izraz je koji u poslovanju s vrijednosnim papirima označava da se isti prodaju po njihovoj nominalnoj vrijednosti, dakle, prema paritetu nominalne vrijednosti. U trenutku izdavanja 'al pari' dionice, nema razlike između nominalne vrijednosti temeljnog kapitala i imovine društva.


Aktivni vrijednosni papiri (engl. active securities) jesu vrijednosni papiri koji se kontinuirano, iz dana u dan, kupuju i prodaju na organiziranim tržištima kapitala. Vrijednosni papiri koji imaju aktivno tržište, utrživi vrijednosni papiri. Radi se o likvidnim vrijednosnim papirima čija je karakteristika da se mogu realizirati u svakom trenutku pa predvidivoj cijeni.


Amortizacija duga (eng. loan amortization, loan redemption) označava postupak otplate duga i plaćanja pripadajućih kamata. Amortizacija dugova vrši se prema amortizacijskom planu koji je ugovoren prilikom samog uspostavljanja kreditnog odnosa.


Amortizacija obveznica (eng. bonds amortization, bonds redemption) označava postupak isplate tražbina iz obveznica, dakle, otplatu nominalne vrijednosti obveznice i isplatu pripadajućih kamata.


Amortizacija premije (eng. premium amortization) je postupak knjigovodstvenog smanjivanja premije na emitirane obveznice tako da knjigovodstvena vrijednost obveznica odgovara njihovoj nominalnoj vrijednosti u trenutku njihova dospijeća kada emitent mora isplatiti njihovu nominalnu vrijednost.


Bonusna emisija (eng. bonus issues) je emisija dionica postojećim dioničarima koja se temelji na rekapitalizaciji vlasničke glavnice dioničkog društva. Obuhvaća emisiju dividendnih dionica i svako dijeljenje dionica ali i raspoređivanje rezervi i zadržanih zarada na pozicije uplaćenog kapitala.


Bik (eng. bull) u financijama je špekulant na porast cijena vrijednosnih papira. Sudionik tržišta vrijednosnih papira koji očekuje porast cijena vrijednosnih papira.


Amortizacija diskonta (eng. discount amortization) je postupak knjigovodstvenog smanjivanja diskonta na emitirane obveznice tako da knjigovodstvena vrijednost kuponskih obveznica odgovara nominalnoj u trenutku dospijeća.


Akvizicijska premija (eng. acquisition premium) je premija koja se plaća iznad fer tržišne vrijednosti dionica odnosno imovine tvrtke koja se namjerava akvirirati. Njena je funkcija da motivira dioničare ciljane tvrtke za akviziciju, dakle da pristanu na ponuđenu poslovnu kombinaciju u onom intenzitetu koji je potreban da se preuzme ciljana tvrtka te da se ostvare drugi ciljevi akvizicije.


Anuitetska obveznica (eng. annuity bonds ili samo annuity) su obveznice sa serijskom amortizacijom, po pravilu, kroz jednake godišnje odnosno češće polugodišnje anuitete.


Cijena opoziva (eng. call price) jest cijena po kojoj emitirajuća tvrtka može opozvati i otkupiti obveznice prije njihova dospijeća.