Tipkovnica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Tipka)
Tipkovnica

Tipkovnica je skup tipaka koje su organizirane u jednu cjelinu, a njihova svrha je omogućiti slanje signala nekom stroju ili uređaju. Svaka tipka na tipkovnici obično ima jedinstvenu funkciju, ali u praksi zbog komfornosti operatera i praktičnosti, u izgradnji tipkovnice nekim tipkama dodjeljuje se više funkcija, a isto tako je moguće imati tipku s istom funkcijom na više mjesta. Tipkovnica je jedna od čestih ulaznih jedinica kod računala.

Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke. Neke tipkovnice imaju tipke pomoću kojih se može pristupiti nekoj datoteci, programu i sl.

Tipkovnica se obično koristi za unošenje teksta, a također je jedna od glavnih uređaja za kontrolu likova u računalnim igrama, a uglavnom se koriste strelice ili slova W,A,S i D.

Pored ostalog, tipkovnica se koristi i za zadavanje zapovijedi računalu. Primjerice, na nekim starijim inačicama Windowsa, pod Linuxom i MS-DOS-om kombinacijom tipaka Ctrl+Alt+Del računalo se može ponovno pokrenuti.

Postoji puno različitih standarda za raspored simbola na tipkama.

Gaming tipkovnica[uredi | uredi kôd]

Gaming tipkovnica je mala, pomoćna tipkovnica namijenjena samo igranju. Ima ograničen broj izvornih tipki sa standardne tipkovnice, a poredane su na više ergonomski način kako bi se olakšale brze i učinkovitije igraće pritiske tipki. Najčešće korištene tipke za igranje na računalu su 'W', 'A', 'S', 'D', a tipke su blizu i pored ovih tipki. Ove tipke i stil korištenja tipkovnice nazivaju se WASD.

Gaming tipkovnica ne samo da će optimizirati WASD izgled, već će često sadržavati dodatne funkcije, poput kontrole glasnoće, Esc. i tipke F1 – F12.

Glazbena tipkovnica (klavijatura)[uredi | uredi kôd]

Izgled glazbene tipkovnice (prikazane su tri oktave)

Glazbena tipkovnica je skup susjednih potisnih poluga ili tipki na glazbenom instrumentu.

Tipkovnice obično sadrže tipke za sviranje dvanaest nota zapadne glazbene ljestvice, s kombinacijom većih, duljih tipki i manjih, kraćih tipki koje se ponavljaju u intervalu oktave.

Pritiskom na tipku na tipkovnici instrument stvara zvukove - bilo mehaničkim udaranjem u žicu ili zub ( akustični i električni glasovir, klavichord ), čupanjem žice ( čembalo ), uzrokujući protok zraka kroz orgulje cijevi, udarajući u zvono ( carillon ), ili, na električnim i elektroničkim tipkovnicama, dovršavanje kola ( Hammond orgulje, digitalni klavir, sintisajzer ). Budući da je klavirski instrument koji se najčešće susreće klavir, raspored tipkovnice često se naziva klavirskom tipkovnicom .

Vrste tipkovnica[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]