Type 73

Izvor: Wikipedija
Type 73
Vrsta Laka strojnica
Država podrijetla Sjeverna Koreja
Povijest uporabe
U uporabi u Vidi korisnici
Ratovi Iransko-irački rat
Građanski rat u Siriji
Iranska intervencija u Iraku
Povijest proizvodnje
Projektant Prvi strojarsko-industrijski ured
Svojstva
Dužina 1.190 mm
Streljivo 7,62×54mmR
Dužina cijevi 608 mm
Brzina gađanja 600 - 700 met./min.
Kapacitet spremnika lanac
okvir od 30 metaka
Ciljnik čelični ciljnik
Masa 10,6 kg (bez okvira)

Type 73 (kor. 조선인민군 73식 기관총ž) je sjevernokorejska laka strojnica kalibra 7,62×54mmR koju je razvio Prvi strojarsko-industrijski ured za potrebe domaće vojske. Budući da je Sjeverna Koreja veoma zatvorena država, postoji malo dostupnih informacija o ovoj strojnici.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dizajn Type 73 se temelji na sovjetskom PK modelu s određenim autohtonim značajkama kao što je dvostruki način punjenja. On se vrši preko lanca sa streljivom ili okvira a preuzet je s čehoslovačkog Vz. 52. Ako se koristi okvir, on se postavlja na vrh strojnice. Neobična značajka ovog oružja je mogućnost postavljanja posebno dizajnirane cijevi koja omogućava ispaljivanje tromblona.

Sama cijev je lako odvojiva te je hlađena zrakom. Kundak i pištoljski rukohvat su izrađeni od drva dok kod pucanja postoji jedino automatski mod paljbe.

Također, zanimljiva je činjenica da Type 73 kao laka strojnica koristi teže streljivo 7,62×54mmR (namijenjeno univerzalnim mitraljezima) dok standardna automatska puška Type 58 koristi 7,62×39 mm streljivo. To je kod većine vojski svijeta neuobičajeno jer uglavnom automatske puške i lake strojnice imaju isti kalibar kako bi vojnici mogli zajedno dijeliti municiju.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]