Vaterpolski klub Croatia

Izvor: Wikipedija

Vaterpolski klub Croatia je vaterpolski klub iz Turnja.

Klupsko sjedište je na adresi Turanj.

Svoje susrete igra na otvorenom bazenu te stoga sudjeluje igra samo ljetna službena natjecanja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

VK Croatia je osnovana 1949. godine.

Klub je do danas (veljača 2008.) uglavnom djelovao u nižim ligama, a redovitost u ligaškim natjecanjima je bila u valovima: prvi niz je bio do 1965., kada slijedi pad u aktivnosti kluba sve do '70-ih, kada klub opet oživljava, i klub dolazi do republičke lige, u kojoj se Croatia odmjeravala i s bivšim državnim prvakom, splitskim Mornarom.

Uslijedio je veliki polet s vaterpolom, što je rezultiralo i pojavom održavanja republičkih turnira za više dobnih kategorija, a velikog udjela u tome je imalo poznato hrvatsko vaterpolsko ime, Zlatko Šimenc. Ovo zlatno doba turanjskog vaterpola je trajalo do polovice '80-ih, kada materijalna oskudica umrtvljiva vaterpolsku živost Croatie.

Novo oživljavanje se događa 1994.

Veliku počast ovom malom klubu je na njegovih pola stoljeća postojanja je 1999. i obilježila hrvatska vaterpolska reprezentacija, koja je počastila Croatiu gostovanjem u Turnju i davanjem prigode Croatijinim igračima sudjelovati u susretu u kojem su se odmjerili dva sastava hrvatske reprezentacije.

Klupski uspjesi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://vkcroatia.hr/Arhivirana inačica izvorne stranice od 18. veljače 2008. (Wayback Machine)

Nedovršeni članak Vaterpolski klub Croatia koji govori o vaterpolu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.