Vlado Jukić

Izvor: Wikipedija

Vlado Jukić (Osoje (Posušje, BiH), 23. lipnja 1951. - Zagreb, 3. ožujka 2019.), bio je istaknuti hrvatski psihijatar[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Osoju kod Posušja. U Posušju je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je medicinu u Zagrebu gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1976. godine.[1] Magistrirao je radom Prekid stacionarnog liječenja i čuvanja psihički abnormalnih delinkvenata, a mentor je bio Rudolf Turčin. Doktorirao je radom Utjecaj stresova na kliničku sliku posttraumatskog stresnog poremećaja u hrvatskih ratnih stradalnika kod mentora Eduarda Klaina 1997. godine. Ostvario je najviša stručna i znanstvena dostignuća. Obnašao je mnoge visoke dužnosti. Dugo je godina bio ravnateljem Klinike za psihijatriju Vrapče. Bio je širokog raspona interesa. Vrlo predan svome zvanju, utjecao je na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije. Radom je zadužio i širu društvenu zajednicu. Borio se za prava osoba s duševnim smetnjama i pokrenuo je ideju o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama. Umro je u Zagrebu 3. ožujka 2019. godine.[1]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Dobio mnoštvo nagrada i odlikovanja.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

Časopisi i enciklopedija u kojima je objavio članke su:

Objavio je knjige:

  • Psihoze : (podsjetnik za dijagnostičare)
  • Hrvatska psihijatrijska publicistika
  • Izgradnja, dogradnje i adaptacije zgrada i drugih infrastrukturnih objekata Bolnice „Vrapče“ od 1877. do 2014. godine : iz povijesti Bolnice "Vrapče"

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Slobodna Dalmacija Hina: U Zagrebu preminuo Vlado Jukić: nakon kratke i teške bolesti otišao je jedan od naših najpoznatijih psihijatara, 3. ožujka 2019. (pristupljeno 4. ožujka 2019.)