Vodenice doline Derwent

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Mlinovi doline Derwent

Flag of UNESCO.svg Svjetska baština - UNESCO
Mlinovi doline Derwent
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo


Vodenice doline Derwent na karti Engleska
Vodenice doline Derwent
Vodenice doline Derwent
Lokacija doline Derwent u Engleskoj
Godina uvrštenja: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: UNESCO

Vodenice doline Derwent je revolucionaran tvornički kompleks vodenica za predenje pamuka iz 18. stoljeća na rijeci Derwent u Derbyshireu, Engleska, koji je 2001. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao mjesto prve industrijske proizvodnje. Vodenice Cromforda, druge vodenice i radničko naselje predstavljaju nedirnut industrijski kompleks koji je utjecao na društveno-gospodarski razvoj ove oblasti i budućnost industrijske revolucije.

Povijest[uredi VE | uredi]

Vodenica Cromford iz 1775. god.

Vodenice za predenje u Englesku je uveo John Lombe svojom vodenicom za svilu u Derbyju 1719. godine, ali je Richard Arkwright tek 1770-ih izumio "vodeni okvir" kojim je pamuk bio neprekidno ispredan, čime su ga mogli presti i neuki radnici. On je osposobio prvu tvornicu na Derwentu, Cromford, uz koju je niklo i radničko naselje urbanih stambenih zgrada sa svim potrebnim javnim zgradama, kapelom, školom i tržnicama. Većina ovih zgrada je i danas u uporabi, kao i izvorna prometna infrastruktura.

Sustav je prihvaćen širom doline i do 1788. godine bilo je već oko 200 Arkwright vodenica u Engleskoj. Njegovi rivali su podigli slična naselja u Belperu, Darley Abbeyu i Milfordu, bez da su Arkwrightu platili vlasnička prava na njegov patent.

Proizvodnja pamuka u dolini Derwenta je opala u prvoj polovici 19. stoljeća jer je Lancashire imao bolji pristup sirovim materijalima i tržištu. Vodenice i pripadajuće zgrade su sačuvane i postale su Nacionalnim spomenicima, a neke vodenice su pretvorene u muzeje otvorene za javnost.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Vodenice doline Derwent

Koordinate: 53°1′13″N 1°29′59″W / 53.02028°N 1.49972°W / 53.02028; -1.49972