Watney Cup

Izvor: Wikipedija

Watney Cup (također i pod nazivom Watney Mann Invitation Cup) je bilo nogometno kup natjecanje u Engleskoj između 1970. i 1973. godine.

O natjecanju[uredi | uredi kôd]

Natjecanje je igrano prije početka ligaške sezone, a u njemu je sudjelovalo osam klubova, po dva kluba s najviše postignutih pogodaka u svakoj od četiri divizije (ranga) Football League - Division One, Division Two, Division Three i Division Four u prethodnoj sezoni. Ako je klub koji je zadovoljavao ove kriterije ostvario plasman u europska natjecanja ili u viši rang lige, njega bi zamijenio idući klub s ljestvice odgovarajuće divizije.
Watney Cup je igran kao kup na jednu utakmicu, te za razliku od ostalih engleskih nogometnih kupova u to vrijeme, u slučaju neodlučenog rezultata, nije igrana nova utakmica, nego su igrani produžeci te dalje u slučaju neodlučenog rezultata jedanaesterci. Završna utakmica je igrana na terenu jednog od finalista.
Watney Cup je bilo prvo nogometno natjecanje u Engleskoj koje je nosilo naziv po sponzoru - pivovari Watney Mann, te je također prvo klupsko natjecanje u Engleskoj koje je uživo prenošeno na televiziji.

Završnice[uredi | uredi kôd]

sezona mjesto završnice pobjednik rezultat poraženi
1970. Derby, Baseball Ground Derby County 4:1 Manchester United
1971. West Bromwich, The Hawthorns Colchester United 4:4 (4:3 11 m) West Bromwich Albion
1972. Bristol, Eastville Stadium Bristol Rovers 0:0 (7:6 11 m) Sheffield United
1973. Stoke-on-Trent, Victoria Ground Stoke City (Stoke-on-Trent) 2:0 Hull City (Kingston upon Hull)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]