Weepinbell

Izvor: Wikipedija
Weepinbell

Japansko ime ウツドン, Utsudon
Redni broj 70
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Bellsprouta
Razvija se u Victreebela
Razvoj Lisnati kamen
Visina 1,0 m
Masa 6,4 kg
Sposobnost Klorofil (Chlorophyll)

Weepinbell (ウツドン Utsudon u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Weepinbella u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Njegovo ime dolazi od engleske riječi "bell" = zvono (što se odnosi na njegov prijašnji oblik, Bellsprouta), i "weeping" = uplakan; žalostan, riječ koja se često koristi u nomenklaturi biljaka koje se savijaju, kao što je žalosna vrba (weeping willow).

Njegovo japansko ime, Utsudon, vjerojatno je inspirirano riječju "utsubokazura", japanskim izrazom za vrčastu biljku mesožderku.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Otpušta otrovni prah kako bi onesposobio neprijatelja, a zatim ga dokrajči mlazom kiseline.
  • Pokémon Yellow: Kada je gladan, guta bilo što u pokretu. Njegov bespomoćan plijen otopljen je unutar njegova tijela snažnom kiselinom koju luči.
  • Pokémon Gold: Iako je ispunjen kiselinom, ona mu ne šteti jer izlučuje i neutralizirajuću tekućinu.
  • Pokémon Silver: Ako je njegov plijen veći od njegovih usta, reže ga na komade svojim oštrim listovima, a zatim pojede svaku mrvicu.
  • Pokémon Crystal: Kada je gladan, zamahuje svojim oštrim listovima poput britve, razrezujući svaki nesretni predmet u blizini koji kasnije pojede.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Weepinbell ima veliku kuku na stražnjem dijelu tijela. Tijekom noći, njom se vješa o granu i spava. Ako se pomiče u snu, mogao bi se probuditi na tlu.
  • Pokémon Emerald: Tijekom noći, Weepinbell se vješa kukom sa stražnjeg dijela tijela na granu i spava. Ako se pomiče u snu, mogao bi se probuditi na tlu.
  • Pokémon FireRed: Lisnati dijelovi njegova tijela koriste mu kao rezači kojim razrezuje protivnike. Pljuje tekućinu koja razgrađuje bilo što.
  • Pokémon LeafGreen: Otpušta otrovni prah kako bi onesposobio neprijatelja, a zatim ga dokrajči mlazom kiseline.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Pokémon koji nalikuje biljci. Hvata neoprezan plijen omamljujući ga otrovnim prahom.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Weepinbella se može razviti iz Bellsprouta na 21. razini ili ga se može uhvatiti na nekim lokacijama u Pokémon LeafGreen videoigri. Ako se na Weepinbellu upotrijebi Lisnati kamen, evoluirat će u Victreebela. U Pokémon Blue videoigri može ga se pronaći na Stazama 12, 13, 14 i 15 (ne može ga se pronaći u Pokémon Red verziji). U Pokémon Yellow verziji može ga se pronaći na svim lokacijama kao i u Blue verziji, i u Nepoznatoj pećini. U Gold i Silver verzijama nalazi se na Stazama 44 i 45.

Statistike su mu uvelike slične Bellsproutovim; ističe se u Attack i Special Attack statusima, a loš je u Defense i Speed statusima.

U Pokémon XD: Gale of Darkness, Weepinbell je jedan od Shadow Pokémona kojega se može oteti Cipheru.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Šibanje viticom (Vine Whip) Travnati
Povećavanje (Growth) Normalni
Omatanje (Wrap) Vatreni
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati
Otrovni prah (PoisonPowder) Otrovni
Omamljujuća spora (Stun Spore) Travnati
Kiselina (Acid) Otrovni 23
Odbacivanje (Knock Off) Mračni 27
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni 29
Želučana kiselina (Gastro Acid) Otrovni 35
Oštrica lista (Razor Leaf) Travnati 39
Tresak (Slam) Normalni 41
Zavrtanje (Wring Out) Normalni 47

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 65
 
Attack: 90
 
Defense: 50
 
Special: 85
 
SpAtk: 85
 
SpDef: 45
 
Speed: 55
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U Pokémon TV serijama, pojavio se nakratko kao Jamesov Pokémon, ali se ubrzo zatim razvio u Victreebela. James je razmijenio netom razvijenog Victreebela za Weepinbella, no i ovaj se Weepinbell ubrzo razvio u Victreebela. Pojavio se samo još dva puta u Pokémon seriji. Jedanput u epizodi koja se odvijala u Pokémon školi kada ga je jedna trenerica koristila u borbi protiv Mistyjina Starmiea (Starmie je pobijedio unatoč tome što Weepinbell ima prednost nad Vodenim tipovima i onesvijestio ga je jednim napadom) i drugi put kada ga je Vođa Dvorane Erika koristila u borbi protiv Asha. Erika je poslala Weepinbella na Charmandera te ga je Charmander pobijedio. Zbog činjenice da se tako malo pojavljivao, Weepinbella se smatra jednim od najzanemarenijih Pokémona u seriji.