Wikipedija:Kafić/Arhiv 38

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!



2 ista infookvira[uredi kôd]

Ima li tko volje ovo sredit:

--Ante Perkovic 10:44, 31. srpanj 2007. (CEST)

Nije riješeno Nije riješeno
--Roberta F. 01:52, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Zastava RH[uredi kôd]

Može li se netko pozabaviti pitanjem zastave Republike Hrvatske na zajedničkom poslužitelju. Naime, zastava koja se dobiva poveznicom slika:Flag of Croatia.svg ima boje koje ne odgovaraju opisu zastave prema hrvatskom zakonu. Osobito je plava presvijetla. Inače, ta je zastava ušla u sve predloške koji kod nas koriste hrvatsku zastavu. Trebalo bi je zamijeniti zastavom koja bi imala omjer 1:2 kao ta, ali boje kao ova s poveznice slika:Civil Ensign of Croatia.svg. Razlika u bojama vidi se i u našem članku Zastava Hrvatske--Donatus 08:02, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Heh, to bi tribalo ić izargumentirat na Zajedničkom poslužitelju. Kubura 08:04, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Nemoj puno argumentirat, samo uploadaj novu verziju. --Ante Perkovic 10:10, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Ja ne mogu napraviti .svg verziju. Netko bi trebao napraviti .svg verziju u omjeru kakav je na slika:Flag of Croatia.svg, a u bojama koje su na slika:Civil Ensign of Croatia.svg.--Donatus 10:12, 1. kolovoz 2007. (CEST)

OK. Riješeno je. Hvala Anti i ostalima zainteresiranima!--Donatus 11:26, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Postavljanje slika[uredi kôd]

Ma ja se slažem sa komentarom da je problem postaviti slike. I ja sam se trudila, ali nikako da uspijem. Ali, kako sam ja uporna, pokušavat ću sve dok ne uspijem. Inače, zaista je malo komplicirano uređivanje Wikipedije. Iako se ne smatram početnicom u informatičkom smislu, ipak ne mogu stić mislit na sve što trebam napravit, a da ne bih povrijedila nečije pravo. Zato se unaprijed ispričavam zbog svih svojih (nenamjernih) pogrešaka! --Splićanka 15:13, 1. kolovoz 2007. (CEST)

Plagijati[uredi kôd]

Upravo sam otkrio da je veliki dio teksta na članku Vilim I. Osvajač plagiran iz Enciklopedije Leksigografskog zavoda. Ja sam sa srpske vikipedije, a mnogi su kopirali iz vaših tekstova tako da se problem proširio. Inače mi smo najpre otkrili domaće plagijatore oko 100 tekstova iz jedne enciklopedije. Nadam se da ćete započeti i vi akciju. Pretresite najpre toga korisnika. --213.240.14.231 13:11, 2. kolovoz 2007. (CEST)

Hvala na obavijesti! Za sada sam na dva označena članka stavio predložak {{predložak:Copyrightbook?}} i zamolio dotičnoga suradnika da pokuša doraditi te i ostale svoje članke ako su kopirani i da navede izvore.--Donatus 15:06, 2. kolovoz 2007. (CEST)

Usporedbom s tekstom članka Opće enciklopedije (zahvaljujući suradniku koji je kopirao članak u razgovoru uz članak) zaključio sam da u članku Vilim I. Osvajač nije riječ o plagijatu. Dovoljno je dodati izvor.--Donatus 18:57, 2. kolovoz 2007. (CEST)

Zagreb[uredi kôd]

Ako netko baš ne zna s čim bi se bavio, preporučujem članak Zagreb koji je, premda je bio izabrani članak, zapravo samo niz natuknica i fotografska galerija. Od toga treba napraviti enciklopedijski članak. Isto tako, treba preraditi i članak Povijest Zagreba u kojem se nalazi sasvim nepotrebna tabela. I od toga treba napraviti članak. Sport u Zagrebu izgleda kao prazan telefonski imenik. Poglavlje „Prometnice“ u članku Zagreb trebalo bi preimenovati u „Promet u Zagrebu“ i dodati nešto i o povijesti prometa (npr. uvođenje tramvaja, konjskog pa električnog, i sl.). Važno je ovaj članak doraditi jer se na svim ostalim wikipedijama vidi da je kod nas to bio izabrani članak i mnogi će doći tražiti informacije u njemu. Bolji je članak en:Zagreb, a potpuniji je i de:Zagreb--Donatus 08:05, 3. kolovoz 2007. (CEST)

Potrebno bi bilo zatražiti dozvolu za preuzimanje sadržaja s http://www.zagreb.hr/ i http://www.zagreb-touristinfo.hr gdje ima podosta korisnih informacija. Sale 17:10, 3. kolovoz 2007. (CEST)

Kategorija: Naselja u Zagrebačkoj županiji[uredi kôd]

Vidim da su pod naselja Zagrebačke županije uvrštena naselja koja tamo ne pripadaju. To je Kašina i Sesvetski Kraljevec. Kašina i Sesvetski Kraljevec su naselja u Gradu Zagrebu, a još točnije je to da Sesv. Kraljevec nije samostalno naselje već dio naselja Sesvete. Romario711. 3.8.2007.

Kako do nove lozinke?[uredi kôd]

Stari sam suradnik hr. Wikipedije, sada bih htio napisati opet nešto, pa slika, pa onda potpis, za što mi treba lozinka. Istu sam imao, ali mi je sada, iz ne znam kojeg razloga Wikipedija ne prima, iako je točna. Možda zato što se dugo nisam pojavljivao?

Uglavnom, sada bih htio novu lozinku, ali da ne mijenjam suradničko ime. Molim da mi se objasni gdje upišem svoju e-mail adresu da bi mi Wikipedia poslala novu lozinku.

Molim jasno objašnjenje (već sam malo "izašao iz štosa"). Hvala unaprijed, pozdrav.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.2.119.10 (razgovordoprinosi)

Nikako. Wikipedija nema admine koji mijenjaju suradnicima lozinke kad ih ovi zaborave. Jedini način za doći do nove lozinke je da vam ona bude poslana na e-mail adresu (ako ste ju naveli u vašim postavkama). Ako niste (ili iz nekog razloga više ne rabite taj e-mail, ili je ukinut), a zaboravili ste lozinku, jedino je rješenje prijaviti se pod nadimkom koji je sličan starom, tako da zajednica ipak zna o kome se radi. Možda nije utješno, ali je ovo uputa suradnicima da si postave e-mail adresu koju čitaju, i kad mijenjaju e-mail adresu, neka je promijene i na wikipediji, da se ne bi doveli u ovakvu situaciju. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 07:51, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Obavijest: CrniBot administrator[uredi kôd]

Bot Suradnik:CrniBot je dobio administratorska prava, kako bi obrisao suvišne preusmjeravanja, a ne bi time zakrčio nedavne promjene. SpeedyGonsales 07:59, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Glasovanje za admina[uredi kôd]

Mene interesira da li se može pokrenuti glasovanje za oduzimanje administratorske ovlasti? Kad već može za dobivanje. Jedan to nije zaslužio raditi, pa da vidim kako bi to prošlo.  Soljanac  11:11, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Bilo je i toga. Ygraine 11:17, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Naravno da moze. Ne znam napamet kako, ali za pocetak, uzmi nekakav prijedlog za admina, izmijeni tih par rijeci i predlozi. Nadam se da sam pomogao. --Ante Perkovic 11:27, 6. kolovoz 2007. (CEST)
hvala. No, neznam ko će glasat ZA kad su blokirani. Hm! Soljanac 
Cuj, ima nas ovdje mozda i stotinu aktivnih suradnika. Ako ti 3 (toliko je blokiranih) glasa nesto znace, ocito vec unaprijed ne ocekujes vecu podrsku, pa ti ni ta 3 glasa ne bi pomogli.
A, ako imas primjedbi na koga, mozes ih ostaviti na stranici za razgovor doticne osobe. --Ante Perkovic 14:14, 9. kolovoz 2007. (CEST)
Soljanac, ako misliš na onoga na kog ja mislim, ja ću glasati za, a i sam ću postaviti zahtjev za skidanje njegovih administratorskih ovlasti čim mi istekne blokada. --161.53.241.48 13:14, 16. kolovoz 2007. (CEST)

Nešto čudno[uredi kôd]

Kad pišem članak o Oliveru Duliću počnem normalno:

Oliver Dulić ([[Beograd ...

I onda mi se zarez za datum i godinu rođenja ne pojavi, već se nastavi pisati na gornjem dijelu ekrana; piše Google, uokvireno G, te mjesto za pisanje. Zna li itko što je to?

--Jolo Buki Original 14:11, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Stilska dorada?[uredi kôd]

Predložak:Stilska dorada vodi na Wikipedija:Shema članka, a ovaj predlozak stavljamo na clanke koji su pisani losim stilom. mislim da bi na predlozka trebalo staviti neku bolju poveznicu na pravila, ali nemam ideje koju. Imamo li neku stranicu gdje je opisan stil kojim treba pisati? --Ante Perkovic 10:28, 7. kolovoz 2007. (CEST)

Zapravo je samo naslov predloška nespretno odabran, jer bitna je i shema članka, ali imamo članak Wikipedija:Stil, koji upravo govori o stilu i ima poveznice na članke koji u tome mogu pomoći. --Roberta F. 14:15, 7. kolovoz 2007. (CEST)
Uzgred budi rečeno, hrvatska wikipedija je izrazito neenciklopedijska po pitanju pravopisa, stilske dorade i sadržaja - čini mi se da je većina članaka polu-izravan prijevod sa engleske wikipedije i/ili ostalih izvora na internetu. Kao tipičan primjer navodim članak Biblijski kod.
Zanima me da li se primjenjuje politika "rasprava prije bilo kakve veće promjene" ili se tekst uređuje po slobodnom nahođenju tako dugo dok se ne zaključa? Ilija Pavlic 19:03, 11. kolovoz 2007. (CEST)
Wikipedija:Budite odvažni. Sve je tu. --Ante Perkovic 19:28, 11. kolovoz 2007. (CEST)

komunikacija, Egipat i ostalo[uredi kôd]

Ajme meni, što je sve potrebno da bih ostavio poruku administratoru koji brine o člancima o starom Egiptu, a kojemu ne znam niti pronaći ime!!!!!!! Možda nije istina da sam se morao registrirati, ali to je bio jedini put koji sam ja otkrio. Možda se može pronaći tko je administrator tih stranica, ali ja ga nisam pronašao. Ukratko: na stranicama o starom Egiptu ima strašno puno neusklađenih godina. Jedno piše u članku s pregledom ukupne povijesti, posve drugo je navedeno npr. u člancima pojedinih razdoblja, a sasvim treće u člancima o pojedinim osobama. Tko brine o tome da se to uskladi? Svatko piše svoje ili ipak postoji zajednički mozak kojemu je stalo do točne informacije???? (usput, nisam siguran da ću se vratiti pogledati je li mi netko odgovorio, jer mi i nije cilj čitati odgovor, nego točne podatke) Pozdrav svim trudbenicima ove vrijedne enciklopedije.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Dsimun (razgovordoprinosi)

Wikipedija. --Ante Perkovic 14:09, 7. kolovoz 2007. (CEST)

Ako griješim izvinjavam se, ali imam osječaj da je ovaaj suradnik i ovaj i Hrcko pa čak možda isti kao i onaj pohana glista. Sudim prema stilu pisanja. --Zeljko 16:10, 7. kolovoz 2007. (CEST)

Nisu. Bez brige. --Ante Perkovic 17:12, 7. kolovoz 2007. (CEST)

Velika Srbija[uredi kôd]

Našao sam na jednom internet forumu ovu kartu Velike Srbije. Karta mi se užasno sviđa pa sam ju postavio na wiki (Slika:VelikaSrbija.jpg). Pošto nemam pojma o wiki i slikama/kartama može li netko pogledati da li je to za wiki ili ne ? --Rjecina 20:34, 8. kolovoz 2007. (CEST)

Bojim se da je ta karta i na tom forumu postavljena protupravno. Nema nikakvih oznaka o autoru i sl., a ne vjerujem da ju je napravio sam forumaš koji ju je postavio, jer je postavio i niz drugih karata, očito kopiranih iz različitih atlasa. Nezgodno je, osim toga, s ovom kartom i to što ne piše iz kojeg su popisa stanovništva podaci, niti na čiji se točno plan o Velikoj Srbiji poziva. Zbog toga bi bilo problematično i njezino uključivanje u naše članke.--Donatus 20:39, 7. kolovoz 2007. (CEST)
Mislim da je osnovni problem sto je sliku netko nacrtao na svoju ruku i predstavlja fantaziju nekog forumasa, cime se automatski svrstava u originalna istraživanja, a to nije za wikipediju. --Ante Perkovic 12:44, 8. kolovoz 2007. (CEST)

Knjižnice i Wikipedija[uredi kôd]

Pogledajte ovo Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin. U zaglavlju ono "W" u okviru, kod imena autora. Pored imena autora, nudi se i poveznica na Google i na Wikipediju. Kubura 09:04, 9. kolovoz 2007. (CEST)

vidio i zgodno je, no jesi li primjetio na koju wiki link upucuje->na eng. --Aqua byte 14:40, 9. kolovoz 2007. (CEST)

Kategorizacija[uredi kôd]

Koja bi kategorija najbolje pristajala ovom članku. Napomena: na članku poljubac postoji kategorija osjećaji.

--Jolo Buki Original 16:57, 10. kolovoz 2007. (CEST)

Stavio sam kategoriju Kultura. Tko nađe prikladniju kategoriju, neka slobodno promijeni. Fraxinus 12. koovoz 2007. (CEST)

Predložak:Element[uredi kôd]

Bok, svima

Palo mi je na pamet da bi u kemijskim formulama mogli postavljati poveznice na pojedine elemente, pa sam za tu svrhu započeo izradu predloška. Predložak:Element.

Prije nego nastavim, zanima me sviđa li se ostalima ideja ili da predložak pobrišem (ako se neće koristiti).

--Ante Perkovic 10:30, 12. kolovoz 2007. (CEST)

Prijedlozi za izabrane članke, again[uredi kôd]

U ponoć istječe rok za predlaganje izabranog članka koji će na glavnoj stranici biti od 24. rujna do 1. listopada, a još uvijek nije predložen ni jedan članak. Dakle, navalite. --MayaSimFan 15:11, 12. kolovoz 2007. (CEST)


Činovi[uredi kôd]

kako bi preveli na hr "Detective Sergeant"??--Aqua byte 11:10, 15. kolovoz 2007. (CEST)

ja bih preveo kao policijski narednik, eventualno policijski inspektor --Suradnik13 11:21, 15. kolovoz 2007. (CEST)


Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!