Windows 7

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Windows 7
Microsoft Windows 7 wordmark.svg
Windows-7-desktop.jpg
Snimak ekrana Windows 7 Ultimate
Web stranice: Windows 7 službena stranica
Tvrtka/
razvijatelj:
Microsoft
Porodica OS-eva: Windows NT
Model izvornog koda: Closed source / Shared source
Posljednja stabilna verzija: 6.1.7601 / 22. veljače 2011.
Dostupan/ni jezik/ci: Višejezično
Tip jezgre: Hibridna
Pretpostavljeno korisničko sučelje: Aero - Grafičko korisničko sučelje
Licenca: Microsoft EULA
Radno stanje: Završen, podržan

Windows 7 (ranije poznata kao Blackcomb i Vienna) je radni naziv nove verzije operativnog sustava Windows, nasljednik Viste. Windows 7 je izašao 22. listopada 2009. Windows 7 se isporučuje i u 32-bitnoj i u 64-bitnoj verziji. Serverska varijanta pod nazivom Windows Server 2008 R2 također je u razvoju.

Razvoj[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

2000. godine Microsoft je počeo planirati nasljednika Windowsa XP i njegove serverske inačice Windows Servera 2003. Odlučili su izdati novu verziju pod kodnim imenom Blackcomb. Za ovu verziju tada je zakazan izlazak u 2005. godini.

Jedna od najvećih značajki planiranih za Blackcomb bio je WinFS - napredni datotečni sustav - nasljednik NTFSa.

Blackcomb je odgođen, a prije Blackcomba odlučili su izdati Longhorn. U Longhorn su trebali biti uključeni WinFS i Desktop Window Manager. Razvoj Longhorna poništen je u rujnu 2004. te se počelo programirati otpočetka. Longhorn je izdan krajem 2006. godine pod imenom Windows Vista. Windows Vista nije uključivala mnoge značajke planirane za Longhorn jer ih je Microsoft smatrao "nespremnima" za javnost.

2006. Blackcomb je preimenovan u Vienna, a kasnije u Windows 7.

Milestone 1[uredi VE | uredi]

Prva poznata verzija Windowsa 7 poznata je pod nazivom "Milestone 1(M1) Code Drop". Označena je brojem 6.1.6519.1. Poslana je ključnim Microsoftovim partnerima u siječnju 2008. u 32-bitnim i u 64-bitnim verzijama. Iako Microsoft još nije potvrdio ovu verziju, na internetu mogu se pronaći recenzije i slike Windows 7 sustava.

20. travnja 2008. pojavile su se slike i videozapisi nove verzije M1 sustava s oznakom 6.1.6574.1. Ova verzija uključuje promjene u Windows Exploreru kao i novi Windows Health Center.

Verzija M1 6519 procurila je na Internet 10. lipnja 2008. te se brzo proširila po torrentima.

Servisni paketi[uredi VE | uredi]

Za najnovije informacije o servisnim paketima, možete posjetiti ovu poveznicu (Centar za servisne pakete)

Windows 7 Servisni Paket 1 (SP1) je prvi put najavljen 18. ožujka 2010. godine. Beta kopija je izdana 12. srpnja 2010.godine. Microsoft je potvrdio da će servisni paket biti manje veličine od prethodnih inačica Windows operativnih sistema, pogotovo Windows Viste.

7. travnja 2010. godine, na piratske stranice je procurila verzija Windows 7 servisnog paketa objavljenog 27. ožujka 2010.godine. Broj izgradnje je bio 6.1.7601.16537.amd64fre.win7.100327-0053 i objavljeno je da je instalacija bila mnogo brža od prošlih servisnih paketa Windows-a.

6. listopada 2010. godine, stranica Softpedia objavljuje da je Microsoft izdao RC kopiju (engl. Release Candidate - Kandidat za izdavanje) servisnog paketa za Windows 7, broj izgradnje "6.1.7601.17104". Ova kopija je bila dostupna određenim ispitivačima i bliskim Microsoft-ovim partnerima.

26. listopada 2010. godine, Microsoft je službeno objavio RC kopiju Servisnog paketa 1 za Windows 7. Broj izgradnje bio je: "6.1.7601.17105".

22. veljače 2011. godine, Microsoft izdaje servisni paket 1.

D6 konferencija[uredi VE | uredi]

Sučelje Windowsa 7 demonstrirano je po prvi put na D6 konferenciji tijekom koje je Steve Ballmer najavio izlazak Windowsa 7 krajem 2009. Verzija Windowsa 7 koja je demonstrirana imala je drugačiji taskbar od onog iz Windows Viste podjeljen na nekoliko dijelova označen različitim bojama.

Pozadinska slika Windows 7 taskbara može se pronaći i u verziji 6.1.6519.1. iako se tamo ne koristi.

Nove značajke sustava[uredi VE | uredi]

Windows 7 uključuje brojne nove značajke, kao što su unaprijeđeni sustavi za upravljanje dodirom i prepoznavanje rukopisa, podrška za virtualne tvrde diskove, poboljšanje performasi na višejezgrenim procesorima, poboljašane performanse u dizanju sustava. Windows 7 također dodaje podršku za korištenje više grafičkih kartica različitih proizvođača. Novi su i Windows Media Center, Gadget za Windows Media Center, poboljšane multimedijske sposobnosti, XPS čitač, ugrađen Windows PowerShell, redizajnirani kalkulator s novim modovima Programer i Statistika, te sposobnost pretvaranja mjernih jedinica. Mnogo novih stavki dodano je i u upravljačku ploču kao što su ClearType Text Tuner, "upravitelj lozinkama", "Biometrijski uređaji", "Display Color Calibration Wizard", "Gadgets", "Recovery", "Troubleshooting", "Display"... Windows Security Center iz ranijih verzija preimenovan je u Windows Action Center.

Izdanja[uredi VE | uredi]

Windows 7 Starter[uredi VE | uredi]

Windows 7 Starter omogućuje jednostavnije korištenje netbook računala jer skraćuje obavljanje zadatka ‒ manje čekanja, manje klikanja i manje gnjavaže prilikom povezivanja s mrežama. Windows 7 Starter objedinjuje najnovija postignuća kad je riječ o pouzdanosti i brzini reagiranja s poznatim značajkama i kompatibilnošću sustava Windows.[1]

Windows 7 Home Premium[uredi VE | uredi]

Windows 7 Home Premium olakšava stvaranje kućne mreže i zajedničko korištenje omiljenih slika, videozapisa i glazbe. Možete čak i gledati, zaustavljati, premotavati i snimati televizijski program. Iskusite najbolju zabavu pomoću sustava Windows 7 Home Premium.[2]

Windows 7 Professional[uredi VE | uredi]

Ako računalo koristite za rad, bit će vam potreban Windows 7 Professional. Pomoći će vam da potaknete produktivnost i zaštitite ključne informacije s kojima morate raditi. Za mnoge je rutinske zadatke potrebno samo nekoliko klikova, stoga trošite manje vremena na postavljanje projektora, pisača i mreža. Mogućnosti poboljšanog stvaranja sigurnosne kopije pojednostavnit će vam zaštitu svega na čemu naporno radite stvaranjem automatskih sigurnosnih kopija u kućnoj ili poslovnoj mreži. Način rada za Windows XP omogućuje vam korištenje većine programa sustava Windows XP u sustavu Windows 7.[3]

Windows 7 Ultimate[uredi VE | uredi]

Windows 7 Ultimate je najsvestranije i najsnažnije izdanje sustava Windows 7. Ono objedinjuje iznimnu lakoću korištenja sa značajkama za zabavu sustava Home Premium i poslovnim mogućnostima sustava Professional, uključujući mogućnost pokretanja mnogih poslovnih programa sustava Windows XP u načinu rada za Windows XP. Za dodatnu sigurnost možete šifrirati podatke pomoću programa BitLocker i BitLocker To Go. Dodatnu fleksibilnost pruža mogućnost rada na bilo kojem od 35 jezika. Sa sustavom Windows 7 Ultimate dobivate sve.[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows7/products/compare?T1=tab02
  2. http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows7/products/compare?T1=tab04
  3. http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows7/products/compare?T1=tab05
  4. http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows7/products/compare?T1=tab09

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Winbeta.pl(polj.) - Galerija screenshota M1 6.1.6519.1 verzije
  • Winbeta.pl(polj.) - Galerija screenshota M1 6.1.6574.1 verzije