Worship Him

Izvor: Wikipedija
Worship Him
Samael (studijski album)
Žanrblack metal
Objavljen1. travnja 1991.
Snimanjeožujak 1990.
StudioTaurus Studio (Švicarska)
Trajanje41:13
IzdavačOsmose
Producent(i)Claude Lander, Samael
Kronologija albuma – Samael
Medieval Prophecy
(1988.)
Worship Him
(1991.)
Blood Ritual
(1992.)

Worship Him debitantski je studijski album švicarskog metal sastava Samael. Album je 1. travnja 1991. godine objavila diskografska kuća Osmose Productions. Smatra se vrlo značajnim albumom u pogledu razvoja drugovalne faze black metala.

Pozadina i snimanje[uredi | uredi kôd]

Worship Him bio je prvi studijski album koji je objavila novonastala izdavačka kuća Osmose Productions.[1] Vorphalack, Samaelov pjevač i gitarist, opisuje iskustvo snimanja albuma zajedno s Claudeom Landerom:

Wikicitati »[Claude] nikad prije nije čuo nekoga kako u studiju vrišti iz sve snage pa mu je stoga to bilo pomalo čudno i vjerojatno nije to smatrao glazbom, ali se bar potrudio dati sve od sebe koristeći svo svoje znanje. Karizmu tog prvog albuma možete gledati kao rad s čovjekom koji ne zna što radi dok vi točno znate što želite raditi pa tako dolazi do sukoba.[1]«

Glazbeni stil i utjecaji[uredi | uredi kôd]

Samaelovi su prvi uzori bili sastavi Slayer, Bathory, Venom i rano doba grupe Possessed, uključujući i Novovalne britanske heavy metal grupe kao što su Motörhead i Iron Maiden.[2] Hellhammer je također uvelike inspirirao sastav.[3] Vorphalack tvrdi da kad je prvi put čuo Apocalyptic Raids, pomislio je:

Wikicitati »'Opa, ovo je nešto što ja mogu izvesti, u čemu mogu uživati i što mogu stvoriti svojevrsno,' jer većina je metal sastava u to vrijeme glazbu izvodila vrlo tehnički te su imali široku lepezu mogućnosti, dok smo mi bili više ograničeni. Pa umjesto da se pravimo važnima u tome kako smo dobri u sviranju nekog glazbenog instrumenta i umjesto da pokušavamo impresionirati ljude vlastitim glazbenim vještinama, mi smo pokušavali stvoriti raspoloženje i atmosferu. Tako je zapravo počelo. Nekoć sam znao govoriti da se radilo više o osjećajima nego melodiji ili tehnici, htio sam samo stvoriti nešto što bi [nagnalo ljude] da se na neki način pronađu u drugoj dimenziji ili svijetu.[4]«

Nasljeđe[uredi | uredi kôd]

"Black Metal Special" izdanje časopisa Terrorizer opisao je Samael kao jedan od ranih drugovalnih black metal sastava koji su bili "vrlo poštovani, utjecajni i najbitnije - imali su svoj jedinstven zvuk."[5] Worship Him je imao značajan utjecaj na ranu Norvešku black metal scenu. Euronymous iz sastava Mayhem bio je velik obožavatelj sastava. Iako nikad nije Samaelu ponudio ugovor sa svojom izdavačkom kućom Deathlike Silence Productions, Euronymous je požalio što nije objavio Worship Him za kojeg je smatrao da je izvanredan album.[6] Drugi je značajan glazbenik norveške black metal scene, Fenriz iz sastava Darkthrone, smatrao Worship Him klasičnim black metal albumom. Fenriz je također i uključio pjesmu "Into the Pentagram" na svoju kompilaciju The Best of Old-School Black Metal. Fenriz u knjižici albuma izjavljuje kako je navedena pjesma "Samaelov odgovor na Hellhammerov 'Triumph of Death'".[7] O ranom Samaelovom zvuku također je izjavio:

Wikicitati »Samael je bio jedan od sastava koji su hranili vatru black metala u doba kad gotovo nitko drugi nije. Samael je imao određeni tajanstven prizvuk u svojoj glazbi te sigurno nisu bili ni u kakvoj black/thrash tradiciji niti su imali puno veze sa death metalom. Čudim se što je više ljudi krenulo putem Mayhema, Darkthronea i Burzuma te se pitam zašto više sastava nije krenulo putem Samaela, pošto je takav put uistinu zanimljiv.[3]«

Časopis Decibel uvrstio je Worship Him u svoju "Dvoranu slavnih" na izdanju broj 118.[8]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Br. SkladbaAutor Trajanje
1. „Sleep of Death”  Vorphalack 3:45
2. „Worship Him”  Vorphalack, Xytraguptor 6:30
3. „Knowledge of the Ancient Kingdom”  Vorphalack 5:05
4. „Morbid Metal”  Vorphalack 4:55
5. „Rite of Cthulhu”  Vorphalack 2:02
6. „The Black Face”  Vorphalack 3:30
7. „Into the Pentagram”  Vorphalack 6:47
8. „Messenger of the Light”  Vorphalack 2:42
9. „Last Benediction”  Xytraguptor 1:23
10. „The Dark”  Vorphalack 4:29
41:13

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Samael
Ostalo osoblje
  • Claude Lander – inženjer zvuka

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Patterson (2013), str. 80.
  2. SAMAEL Frontman: 'We Wanted To Do A More Stripped Down Metal Album'. Blabbermouth.net. 21. veljače 2009. Pristupljeno 9. listopada 2015.
  3. a b Patterson (2013), str. 77.
  4. Patterson (2013), str. 78.
  5. Strachan (2005), str. 37.
  6. Interview with Euronymous taken from Bad Faust Mag. Panzer Division. Pristupljeno 21. rujna 2015.
  7. Fenriz (2004), str. 7.
  8. Samael - "Worship Him". Decibel Magazine. 6. studenoga 2014. Pristupljeno 20. rujna 2015.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Fenriz. (2004). Fenriz presents... The best of old-school black metal. United Kingdom: Peaceville Records.
  • Patterson, Dayal. (2013). Black metal: evolution of the cult. Port Townsend: Feral House.
  • Strachan, Guy (2005). The boys from the black stuff: a brief history of black metal, part two: in the name of the lore. Terrorizer, 128: 37.