Zdeněk Svěrák

Izvor: Wikipedija
Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák (Prag, 28. ožujka 1936.), češki glumac, komičar i scenarist. Godine 1989. bio je član žirija na 39. Berlinskom filmskom festivalu.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Godine 1958., diplomirao je češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu. Njegov rad sadrži više od 300 napisanih glazbenih tekstova, predstava i više od deset filmova. Među njegovim važnijim filmskim scenarijima su "Kolja" i "Obecná Škola", obje u režiji njegova sina Jana Svěráka. Zajedno sa svojim dobrim prijateljem Ladislavom Smoljakom, stvorio je izmišljenu osobu (univerzalnog genija) Jara Cimrmana. Jára Cimrman je osvojio najviše glasova 2005. u izboru za "Najvećeg Čeha", ali je bio diskvalificiran jer se radilo o izmišljenoj osobi.

Zdeněk Svěrák je također osnovao humanitarnu organizaciju "Paraple" koja je usmjerena na pomaganje paralizirnim osobama. Godine 1999. bio je odlikovan "Medaljom za zasluge" III. stupnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Berlinale: 1989 Juries. berlinale.de. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. veljače 2016. Pristupljeno 17. studenoga 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]