Øresund

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta istočne Danske, sjeveroistočne Njemačke i južne Švedske s tjesnacima Øresund i Kattegat
Sjeverni Øresund

Øresund (danski: Øresund, švedski: Öresund, lokalno: Sundet)[1] je tjesnac koji razdvaja danski otok Zeland iz južnu švedsku pokrajinu Skåne. Njegova širina je samo 4 km na najužem mjestu između dvorca Kronborg kod grada Helsingøra u Danskoj i luke Helsingborg u Skåneu u Švedskoj. Regija Øresund dobila je ime po tjesnacu, u njoj živi 3,8 milijuna stanovnika na obje strane Danske i Švedske.

Øresund je jedan od tri danska tjesnaca koji povezuje Baltičko more i Atlantski ocean druga dva su Kattegat i Skagerrak, to je jedan od najprometnijih plovnih putova u svijetu.[2] Oresundski most je kombinirani most-tunel nad tjesnacem koji povezuje gradove Kopenhagen u Danskoj i Malmö u Švedskoj. Most prenosi automobilski (4 trake) i vlakovni promet (2 kolosijeka). Oresundski most je najduži kombinirani most-tunel za automobilski i vlakovni promet u Europi te najduži most na svijetu koji prelazi neku državnu granicu. Službeno je otvoren 1. srpnja 2000. godine.

Politička kontrola nad Øresundom važno je pitanje u Danskoj i Švedskoj povijesti. Danska održava vojnu kontrolu s obalne utvrde Kronborg na zapadnoj strani i Kärnana u Helsingborgu na istoku. Istočna obala je kasnije ustupljena Švedskoj 1658. godine. Do 1857. godine plaćala se pristojba za plovidbu, kada je Øresundo proglašen međunarodnim plovnim putem.

Otoci[uredi | uredi kôd]

Poznatiji otoci u tjesnacu:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Bælthavet og Sundet. Danish Meteorological Institute. (Danish) Pristupljeno 30. ožujak 2013
  2. Gluver, Henrik; Dan Olsen (1998). »2.7 Øresund Bridge, Denmark-Sweden« u Ship Collision Analysis. Rotterdam: A. A. Balkema »Øresund (the Sound) is, like the Great Belt, an important water way for the international ship traffic between the North Sea and the Baltic Sea.« ISBN 90-5410-962-9