Koordinate: 56°2′19″N 12°37′19″E / 56.03861°N 12.62194°E / 56.03861; 12.62194

Dvorac Kronborg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dvorac Kronborg
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Dvorac Kronborg
Flag of Denmark.svg Danska


Dvorac Kronborg na karti Danska
Dvorac Kronborg
Dvorac Kronborg
Lokacija Kronborga u Danskoj
Godina uvrštenja: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/696 UNESCO

Kronborg je dvorac u blizini danskog grada Helsingøra (po kojemu je William Shakespeare nazvao dvorac Elsinore u Hamletu) na najdaljem vrhu otoka Zelanda, na najužem dijelu tjesnaca Øresund koji dijeli Dansku od Švedske. Kako je ovaj prolaz u Baltičko more ovdje širok tek 4 km, ovo mjesto je imalo veliku stratešku važnost, a dvorac je izgrađen kao pomorska utvrda koja je kontrolirala njegov promet. Dvorac je stoljećima bio jedan od najvažnijih renesansnih dvoraca u sjevernoj Europi, te je zbog toga 2000. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Povijest i odlike[uredi | uredi kôd]

Dvorac Kronborg iz zraka
Kronborg

Danski kralj Erik Pomeranski je 1420-ih izgradio moćnu utvrdu kako bi kontrolirao promet tjesnacem i naplaćivao brodarinu svakom brodu koji je htio ući ili izaći iz Baltičkog mora. Utvrda iz 15. stoljeća se sastojala od niza zgrada okruženih snažnim zidinama, ali je današnji izgled, ali i ime Kronborg, dobio za kralja Fridrika II. Danskog koji ga je obnovio 1585. godine. Tada jedan od najvećih i najljepših dvoraca sjeverne Europe je nemarom radnika izgorio u plamenu 1629. godine. Samo je kapela preživjela zahvaljujući snazi svojih lukova.

Kristijan IV. Danski je uložio mnogo truda u njegovu obnovu 1639. godine, ali nije dovršio njegov interijer. Švedski general Carl Gustaf Wrangel je osvojio dvorac 1658. godine, prilikom švedske invazije, nakon čega su zidine ojačane i okružene snažnim protutopovskim bastionima. Početkom 18. stoljeća je smatran za jednu od najsnažnijih utvrda u Europi.

Od 1739. do 1900-ih, Kronborg je služio kao zatvor kojim je upravljala vojska, a 1772. godine tu je bila zatočena i danska kraljica, Karolina Matilda od Walesa, sestra engleskog kralja Đure III. Od 1785. do 1922. godine dvorac je prestao biti kraljevskom rezidencijom i njime je potpuno upravljala vojska.

Godine 1816. u dvorcu su vojnici izveli Shakespearovu dramu "Hamlet", čime su obilježili 200 godina od smrti slavnog spisatelja koji je svoju dramu smjestio u ovaj dvorac. Od tada se ova drama izvodila više puta u raznim dijelovima dvorca, a od slavnih glumaca, ulogu Hamleta su igrali: Laurence Olivier, John Gielgud, Christopher Plummer, Derek Jacobi, te 2009. godine Jude Law.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dvorac Kronborg