Ćiribiribela

Izvor: Wikipedija
Ćiribiribela
Ciribilibela.jpg
Bijelo dugme (studijski album)
ŽanrRock, Folk rock
Objavljen24. studenog 1988.g.
SnimanjeSarajevo, Beograd
(rujan-listopad 1988.)
Trajanje39:36
IzdavačDiskoton
Producent(i)Goran Bregović
Kronologija albuma – Bijelo dugme
Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo
(1986.)
Ćiribiribela
(1988.)
Nakon svih ovih godina
(1990.)

Ćiribiribela deveti je i posljednji studijski album sarajevskog rock sastava Bijelo dugme, koji izlazi u studenom 1988.g.

Album je sniman u Sarajevu i Beogradu, a kao gosti na materijalu sudjeluju, zbor srpske pravoslavne crkve, "Prvo beogradsko pjevačko društvo", Klapa "Trogir", bubnjar Vlada Golubović i basist Nenad "Japanac" Stefanović. Na albumu se nalazi dosta skladbi koje su jako dobro prihvaćene kod publike, "Evo zakleću se", "Napile se ulice", "Ako ima Boga" i "Šta ima novo".

"Đurđevdan..."[uredi | uredi kôd]

Omot albuma sastoji se od slike "Noina arka", a najveći hit na njemu je skladba "Đurđevdan je a ja nisam s onom koju volim". Bregović koristi stih Đorđa Balaševića, "...a ja nisam s onom koju volim" i staru romsku temu, dok je u pratnji orkestar Fejata Sejdića. Ovom obradom postiže ogroman uspjeh kod publike, a skladba postaje kavanski hit za sva vremena. Provokativna skladba je bila "Lijepa naša" koja je kombinirana s "Tamo daleko".

Raspad sastava[uredi | uredi kôd]

Početkom 1989. godine kreću na turneju koja je trebala trajati do 1. travnja. Međutim, nakon koncerta u Derventi 15. ožujka Alen Islamović nenajavljeno odlazi u rodni grad Bihać da bi se liječio od stalnih bolova u bubregu. Turneja se naglo prekida i tada se još nije znalo da je to bio njihov posljednji koncert. Otkazuju se koncerti u Kini i u bivšem Sovjetskom Savezu, a Bregović odlazi u Francusku, Pariz, ostavljajući javnost i obožavatelje u otvorenom nagađanju oko daljnjeg statusa sastava. Nakon napuštanja Bijelog dugmeta, Islamović objavljuje solo LP pod nazivom "Haj nek se čuje, čuje haj nek se zna", u produkciji Nikše Bratoša i izdavača Jugotona.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

  • Sve pjesme napisao je Goran Bregović.
  1. "Ćiribiribela" (Bregović)– 4:12
  2. "Šta ima novo" (Bregović) – 5:21
  3. "Neću to na brzaka" (Bregović) – 4:10
  4. "Evo zakleću se" (Bregović) – 5:53
  5. "Đurđevdan je a ja nisam s onom koju volim" (Bregović) – 3:55
  6. "Napile se ulice" (Bregović) – 2:49
  7. "Ako ima Boga" (Bregović) – 5:18
  8. "Nakon svih ovih godina" (Bregović) – 4:40
  9. "Lijepa naša" (Bregović) – 3:18

Izvođači[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]