Četverac s kormilarom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova slika je shematski prikaz rasporeda veslača i vesala u čamcu.
Četverac s kormilarom. Posadu čine četiri veslača i kormilar. Svaki veslač ima po jedno rimen veslo. Dva imaju desno, a dva lijevo veslo.

Četverac s kormilarom (4+) je čamac za natjecateljsko veslanje na mirnim vodama čiju posadu čine četiri rimen veslača (dva desna i dva lijeva), i kormilar. Kormilar je najčešće smješten u ležećem položaju u pramcu odmah iza leđa veslača na broju 1 i gleda u smjeru plovidbe. U nekim čamcima smješten je u sjedećem položaju na suprotnom kraju, licem okrenutim prema štrokeru. U ležećem položaju manji je otpor vjetra i težina bolje raspoređena. U oba položaja kormilar upravlja čamcem putem ručice koja je sajlama povezana sa kormilom. Kormilo se (kod svih čamaca) nalazi na štrokerovom kraju čamca uz kobilicu ili kod samog vrha. Duljina suvremenog četverca s kormilarom za elitno veslanje obično je oko 12 do 13,5 m, a masa 52 kg. Građen je od kompozitnih materijala. Stariji čamci građeni su od drveta i osjetno su teži.

Oznaka za četverac s kormilarom je "4+", pri čemu broj 4 označava ukupan broj veslača u čamcu, a plus označava da u čamcu postoji kormilar kao dodatni član posade. U hrvatskom veslačkom žargonu koristi se skraćeni izraz "četverac sa". Izraz "četverac" sam po sebi može se odnositi na sve discipline sa četiri veslača.

S obzirom na osobine svakog pojedinog veslača, mogući su različiti rasporedi tzv. desnih i lijevih veslača. Uobičajen raspored od veslača na poziciji 4 (štroker) prema veslaču na poziciji 1 je D,L,D,L. Međutim moguće je i da veslači u sredini čamca budu lijevo, a štroker i jedinica desno (D,L,L,D). U oba slučaja moguće su i zrcalno suprotne varijante, kada je štroker lijevo. Da bi se mijenjali navedeni rasporedi u čamcu, potrebno je skinuti postojeći izbočnik (na kojem se nalazi ušica kroz koju veslo prolazi), i postaviti drugi na suprotnu stranu. S obzirom na nepraktičnost učestalog mijenjanja, tome se pribjegava najčešće u elitnom veslanju kada posada ima svoj čamac kojeg drugi ne koriste, pa ga prilagođava svojim potrebama, i kada takve nijanse mogu utjecati na rezultat utrke.

Četverac s kormilarom više nije dio olimpijskog programa.