Đorđe Kratovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sv. Đorđe Kratovac

Sveti Đorđe Kratovac (Kratovo, 1497. - Sofija, 11. veljače 1515.) je kršćanski svetac iz grada Kratova u Sjevernoj Makedoniji.

Srpski izvori navode da je bio Srbin[1], bugarski da je Bugarin[2], a makedonski da je Makedonac[3]. Đorđe je bio zlatar po zanimanju.

Kada je imao osamnaest godina, Turci su ga htjeli poturčiti, međutim Đorđe se nije htio odreći kršćanske vjere. Zbog toga su ga Turci mučili, a potom i živog spalili na lomači 11. veljače 1515. godine u Sofiji, za vrijeme sultana Selima I. Tada je svećenik Peja napisao njegovo žitije u Sofiji, a potom i jeromonah Ilija 1539. godine u Rusiji.

Pored svetog Igumana Paisija, svete Zlate Meglenske i Đakona Avakuma spada u red najpoznatijih Novomučenika među Srbima pravoslavne vjere.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 11. veljače po crkvenom, a 24. veljače po gregorijanskom kalendaru. Bugarska pravoslavna crkva slavi ga 11. veljače.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. https://svetosavlje.org/sr/biblioteka-index/ Preuzeto 27. ožujka 2016.
  2. Istoriя na Bъlgariя, izd. Bъlgarska Akademiя na naukite, S., 1983, t. 4, str. 61: mladiяt bъlgarski zanaяtčiя ot Kratovo Georgi
  3. http://www.mpc.org.mk/ Preuzeto 27. ožujka 2016.