Đuro Francišković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Đuro Francišković, hrvatski komediograf. Na njega je utjecao Matija Poljaković, hrvatski književnik koji je od pedesetih do sedamdesetih godina 20. st. bio 'kućni pisac' subotičkog kazališta, iz njega udaljen u vrijeme hrvatskog proljeća. Poljakovićeva pojava ohrabrila je Franciškovića i druge koji se žele obznaniti pisanjem kazališnog teksta na temu bunjevačkih Hrvata.[1] Po motivima Franciškovićeva teksta hrvatski književnik Marjan Kiš napisao je djelo Č'a Grgina huncutarija.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća Zlatko Ifković: Sjećanja na subotičku Hrvatsku dramu na sreću se ne mogu uništiti. Hrvati osnovali kazalište u Subotici, a danas se ne uspijevaju izboriti niti za Hrvatsku dramu, 23. prosinca 2014. (pristupljeno 25. veljače 2018.)
  2. ZKVH Najave: „Ča Grgina huncutarija“ u Narodnom kazalištu u Subotici, 22. veljače 2018. (pristupljeno 25. veljače 2018.)


P literature.svg Nedovršeni članak Đuro Francišković koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.