Prijeđi na sadržaj

Šarenoglava patka

Izvor: Wikipedija
Šarenoglava patka
Odrasli mužjak
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Anseriformes
Porodica:Anatidae
Rod:Sibirionetta
Vrsta:S. formosa
Dvojno ime
Sibirionetta formosa
Georgi, 1775.
Rasprostranjenost

  Gniježđenje
  Prolazak
  Bez gniježđenja
Sinonimi
Anas formosa Georgi, 1775
Baze podataka

Šarenoglava patka (Sibirionetta formosa, prije Anas formosa) je pripadnik potporodice Anatinae. Razmnožava se u šumskoj zoni istočnog Sibira od ušća rijeke Jenisej istočno do Kamčatke. To je ptica selica koja zimuje u Japanu, Južnoj Koreji, Taiwanu, sjevernoj i istočnoj Kini, od Pekinga obalom mora do granice s Vijetnamom i zapadno do Yunnana i zatim sjeverno do Chongqinga i Henana.[1][2] Molekularna istraživanja[3] i istraživanja o ponašanju[4] ukazuju na to da ona nema bliskih srodnika među živućimpatkama i da bi se trebala svrstati u vlastiti rod; najvjerojatnije je najsrodnija vrstama poput patke pupčanice i patke žličarke.

Opis[uredi | uredi kôd]

Duga između 39 i 43 cm, ova patka je neznatno duža i s dužim repom od kržulje. Teška je oko 500 grama. Mužjak tijekom razmnožavanja ima upadljivu šarenu glavu, sa zelenom, žutom, bijelom i crnom bojom. Preko oka prolazi crna linija. Kruna je tamna, a prsa su mu svijetlosmeđa s tamnim pjegama. Ima duga pera na leđima, crvenkastosmeđe, krem i crne boje, koja padaju na ostatak tijela. Sa strane tijela ima mjesta sa sivom bojom, koja su na kraju i početku ograničena bijelom prugom.

Ženka sliči ženci vrste Anas carolinensis, ali s dužim repom i prepoznatljivom bijelom pjegom pri bazi kljuna i s bijelim grlom i prugama do vrata. Ona također ima prepoznatljive svijetle obrve oivičene tamnijom krunom. Neke "ženke" imaju "uzde" na licu, ali su vjerojatno neke, ako ne i sve te "ženke", zapravo mladi mužjaci.[5] Mladunci imaju perje slično ženkinom i mogu se razlikovati od patke kržulje po blijedoj točki na kljunu.

Izvan sezone parenja, mužjak sliči ženci, ali je perje mnogo više crvenkastosmeđe boje nego kod ženke.

Razmnožava se u jezercima na rubu tundre i u močvarnim šumama. Zimi se može naći na slatkovodnim jezerima i tokovima u dolinama.

Ova vrsta je svrstana kao osjetljiva zbog lova i uništenja njezinih zimskih močvarnih staništa.[1] Međutim, u nekim knjigama je navedeno da se dobro oporavila.[5]

U svijetu ima oko 300 000 šarenoglavih patki.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c BirdLife International. (2016). Sibirionetta formosa. The IUCN Red List of Threatened Species DOI:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22680317A92855272.en
  2. Clements, James. 2007. The Clements Checklist of the Birds of the World. Cornell University Press
  3. Johnson, Kevin P.; Sorenson, Michael D. 1999. Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence (PDF). Auk. str. 792–805. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 5. veljače 2007. Pristupljeno 6. kolovoza 2010.
  4. Johnson, Kevin P. McKinney, Frank; Wilson, Robert & Sorenson, Michael D. (2000): The evolution of postcopulatory displays in dabbling ducks (Anatini): a phylogenetic perspective. Animal Behaviour 59(5): 953–963 PDF fulltextArhivirana inačica izvorne stranice od 5. siječnja 2006. (Wayback Machine)
  5. a b Dunn, John L. and Alderfer, Jonathan, (2006) National Geographic Field Guide to the Birds of North America, Fifth Edition ISBN 0-7922-5314-0
  6. 'Planet Earth epizoda 1: "From Pole to Pole" [Documentary]. BBC.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sibirionetta formosa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Sibirionetta formosa