Šarenoglava patka

Izvor: Wikipedija
Šarenoglava patka
Odrasli mužjak
Odrasli mužjak
Status zaštite
Status iucn2.3 VU hr.svg

Status zaštite: Osjetljivi[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Rod: Anas
Vrsta: A. formosa
Dvojno ime
Anas formosa
Georgi, 1775.

Šarenoglava patka (Anas formosa) je pripadnik potporodice Anatinae. Razmnožava se u šumskoj zoni istočnog Sibira od ušća rijeke Jenisej istočno do Kamčatke. To je ptica selica koja zimuje u Japanu, Južnoj Koreji, Taiwanu, sjevernoj i istočnoj Kini, od Pekinga obalom mora do granice s Vijetnamom i zapadno do Yunnana i zatim sjeverno do Chongqinga i Henana.[1][2] Molekularna istraživanja[3] i istraživanja o ponašanju[4] ukazuju na to da ona nema bliskih srodnika među živućimpatkama i da bi se trebala svrstati u vlastiti rod; najvjerojatnije je najsrodnija vrstama poput patke pupčanice i patke žličarke.

Opis[uredi | uredi kôd]

Duga između 39 i 43 cm, ova patka je neznatno duža i s dužim repom od kržulje. Teška je oko 500 grama. Mužjak tijekom razmnožavanja ima upadljivu šarenu glavu, sa zelenom, žutom, bijelom i crnom bojom. Preko oka prolazi crna linija. Kruna je tamna, a prsa su mu svijetlosmeđa s tamnim pjegama. Ima duga pera na leđima, crvenkastosmeđe, krem i crne boje, koja padaju na ostatak tijela. Sa strane tijela ima mjesta sa sivom bojom, koja su na kraju i početku ograničena bijelom prugom.

Ženka sliči ženci vrste Anas carolinensis, ali s dužim repom i prepoznatljivom bijelom pjegom pri bazi kljuna i s bijelim grlom i prugama do vrata. Ona također ima prepoznatljive svijetle obrve oivičene tamnijom krunom. Neke "ženke" imaju "uzde" na licu, ali su vjerojatno neke, ako ne i sve te "ženke", zapravo mladi mužjaci.[5] Mladunci imaju perje slično ženkinom i mogu se razlikovati od patke kržulje po blijedoj točki na kljunu.

Izvan sezone parenja, mužjak sliči ženci, ali je perje mnogo više crvenkastosmeđe boje nego kod ženke.

Razmnožava se u jezercima na rubu tundre i u močvarnim šumama. Zimi se može naći na slatkovodnim jezerima i tokovima u dolinama.

Ova vrsta je svrstana kao osjetljiva zbog lova i uništenja njezinih zimskih močvarnih staništa.[1] Međutim, u nekim knjigama je navedeno da se dobro oporavila.[5]

U svijetu ima oko 300 000 šarenoglavih patki.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c BirdLife International. (2016). Sibirionetta formosa. The IUCN Red List of Threatened Species DOI:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22680317A92855272.en
  2. Clements, James. 2007. The Clements Checklist of the Birds of the World. Cornell University Press
  3. Johnson, Kevin P.; Sorenson, Michael D. 1999. Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence (PDF). Auk. str. 792–805. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 5. veljače 2007. Pristupljeno 6. kolovoza 2010.
  4. Johnson, Kevin P. McKinney, Frank; Wilson, Robert & Sorenson, Michael D. (2000): The evolution of postcopulatory displays in dabbling ducks (Anatini): a phylogenetic perspective. Animal Behaviour 59(5): 953–963 PDF fulltextInačica izvorne stranice arhivirana 5. siječnja 2006.
  5. a b Dunn, John L. and Alderfer, Jonathan, (2006) National Geographic Field Guide to the Birds of North America, Fifth Edition ISBN 0-7922-5314-0
  6. 'Planet Earth epizoda 1: "From Pole to Pole" [Documentary]. BBC.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi šarenoglava patka
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu šarenoglavoj patki