Šojka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šojka
Garrulus glandarius
Garrulus glandarius
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Vrane
Rod: Garrulus
Vrsta: G. glandarius
Dvojno ime
Garrulus glandarius
(Brehm, 1831.)

Šojka (šojka kreštalica, kreštalica, kreja; lat. Garrulus glandarius) je vrsta ptica iz porodice vrana (Corvidae), reda vrapčarki (Passeriformes) i podreda ptica pjevica.

Opis[uredi VE | uredi]

Šojka kreštalica crvenkastosive je boje, s modrim perjem na krilu. Naraste do 34cm[1] a teži do 170 g.Šojka se hrani sitnim kukcima i paucima, a ponekad i drugim beskralježnjacima. Hrani zatim i žirevima, sjemenjem bukve, kupinama, jajima, miševima i sl.

Gnijezdi se od travnja do svibnja u gnijezdima na drveću koja napravi od šiblja, obloženo slamkama i vlaknima korijenja, a na jajima (5-6 komada) sjedi 16 - 18 dana.

Zanimljivo je da ova ptica ne zna hodati, nego se po tlu kreće samo skakutanjem. Za nju se kaže da uništva mlade ptice i jaja drugih ptica. Svoje ime, kreštalica, dobila je po svom upornom kreštavom glasanju kojim upozorava na opasnost od grabežljivaca kao što su lisice, pa i lovaca.[2]

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Rasprostranjenost

Šojke žive u zapadnoj Europi, dijelovima sjeverne Afrike, na sjeveru Izraela i Maloj Aziji. Žive i u planinskim predjelima Irana i Irak. Sjeverno od Crnog mora i dijelovima Kine. Stanište su joj miješane šume s gustim šibljem, parkovi i vrtovi

Galerija[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Šojka.


Izvori[uredi VE | uredi]