Riksdag

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Švedski parlament)
Zgrada Riksdaga
Unutrašnjost parlamenta

Riksdag (službeni švedski naziv: Riksdagen or Sveriges riksdag) je nacionalna zakonodavna skupština i vrhovno tijelo za donošenje odluka u Kraljevini Švedskoj.

Ustavne funkcije Riksdaga navedene su u Ustavu Švedske (švedski: Regeringsformen), a njegovo unutarnje djelovanje navedeno je podrobnije u Riksdag Zakoniku (švedski: Riksdagsordningen).[1][2] Sjedište Riksdaga je u Parlamentalnoj kući (švedski: Riksdagshuset), na otoku Helgeandsholmen u središnjim dijelovima Stockholma. Riksdag ima svoje institucionalne korijene u feudalnom Riksdagu. Sljedeći opći izbori održat će se 9. rujna 2018.

Organizacijski prikaz[uredi | uredi kôd]

Predsjednik Riksdaga: Po Westerberg (od listopada 2006.)
Dom: jednodoman s 349 članova
Izbori: Članovi se biraju na općim izborima na temelju proporcionalne zastupljenosti da služe četverogodišnji mandat. U izbornoj godini, izbori se održavaju treće nedjelje rujna, iako je u tijeku prijedlog da se preseli izborni dan na drugu nedjelju u rujnu.
Izbori posljednji održani: 19. rujna 2010.

Riksdag obavlja normalne funkcije zakonodavstva u parlamentarnoj demokraciji. On donosi zakone, mijenja ustav i imenuje vladu. Prema stanju u veljači 2013., 44,7 posto članova Riksdaga su žene. To je u svijetu četvrti najveći udio žena u nacionalnom parlamentu, iza parlamenata Ruande, Andore i Kube.[3] Član Riksdaga radi puno radno vrijeme sa svojim mandatom i ima plaću od 56.000 kruna (oko 51.000 hrvatskih kuna) mjesečno.[4] Prema anketi sociologa Jennya Hanssona, švedski nacionalni parlamentarci imaju prosječni radni tjedan od 66 sati, uključujući i sporedne obaveze. Istraživanje dalje navodi da prosječni švedski nacionalna parlamentarac spava 6,5 sati po noći.

Na posljednjim izborima najviše glasova osvojila je Švedska Socijaldemokratska stranka, ali nije uspjela formirati vlast, to je uspjelo Umjerenoj stranci.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Riksdag

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Instrument of GovernmentArhivirana inačica izvorne stranice od 20. svibnja 2014. (Wayback Machine), as of 2012. Retrieved on 2012-11-16.
  2. The Riksdag ActArhivirana inačica izvorne stranice od 1. veljače 2013. (Wayback Machine), as of 2012. Retrieved on 2012-11-16.
  3. http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm
  4. Sveriges riksdag, pressmedelande. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. listopada 2010. Pristupljeno 12. travnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)